17. јун 2021. Одржан информативни састанак за народне посланике о активностима ПС НАТО и актуелним безбедносним питањима у свету

17. јун 2021. Одржан информативни састанак за народне посланике о активностима ПС НАТО и актуелним безбедносним питањима у свету

Четвртак, 17. јун 2021.

Одржан информативни састанак за народне посланике о активностима ПС НАТО и актуелним безбедносним питањима у свету

Народни посланици присуствовали су данас информативном састанку који је организовала делегација Народне скупштине при Парламентарној скупштини НАТО, ради бољег упознавања са радом чланова наше делегације при ПС НАТО, као и ради упознавања са актуелним темама које се налазе на дневном реду ове међународне парламентарне организације, и са актуелним безбедносним питањима у свету.


Шеф делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз изразио је задовољство одржавањем овог састанка и истакао важност информисања народних посланика и јавности о резултатима недавно одржаног Самита НАТО у Бриселу, као и са резултатима сарадње Републике Србије са НАТО, кроз програм Партнерство за мир, која траје већ 15 година.

Шормаз је указао да јавност није довољно добро упозната са богатом сарадњом коју Србија има са НАТО и навео да је овај састанак, први у низу планираних активности делегације Народне скупштине при ПС НАТО, у циљу боље информисаности народних посланика и јавности о овој теми.

Учесницима састанка обратио се потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић, истичући да је за претходних 15 година сарадње кроз програм Партнерство за мир наша земља препозната као цењен, поштован и важан партнер. Он је навео да Србија води политику војне неутралности, без аспирација за чланство у НАТО или у било ком другом војном савезу у свету, али да гради позицију одговорног и поузданог партнера, док овакву позицију наше земље у потпуности поштују НАТО и његове државе чланице, као и други партнери.

Владимир Орлић је навео да је даље унапређење сарадње сврисходно, посебно имајући у виду заједнички циљ – очување мира и стабилности у региону. Партнерски односи су нераздвојни део укупне спољнополитичке позиције Србије и настојања да регион буде трајно стабилан, нагласио је потпредседник Народне скупштине.

У свом обраћању, Орлић се осврнуо и на ангажовање међународних безбедносних снага КФОР на Косову и Метохији, као једине легалне војне формације у нашој Покрајини, одлуком СБ УН. „Припадници ове мисије имају кључну улогу у одржавању мира и стабилности, као и у заштити Срба и других неалбанских заједница на Косову и Метохији“, нагласио је Орлић.

Он је додао да од Алијансе очекујемо да са разумевањем сагледава и подржи наше приоритете у вези са питањем Косова и Метохије, што подразумева пуно поштовање статусне неутралности - сходно одредбама Резолуције СБ УН 1244, гаранције за сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на КиМ, као и континуирано присуство мисије кадре да се избори са изазовима сталних провокација и неодговорних поступака иницираних од стране Приштине.

На крају свог обраћања, др Владимир Орлић је навео да односи Србије и НАТО представљају осетљиво питање, оптерећено тешким наслеђем из прошлости, коју не можемо променити, али можемо да заједнички градимо бољу будућност, до које се стиже само јачањем међусобне сарадње и поверења, уз разумевање и уважавање виталних државних интереса Републике Србије и националних интереса нашег народа.

Ти интереси су за Србију на првом месту и она то говори отворено, свима и свакој прилици, и данас то ради стојећи усправно - у складу са политиком коју је лично пројектовао и коју лично предводи председник Републике и врховни командант Војске Србије, Александар Вучић, коју следи и спроводи Влада Србије, а народ у Србији данас тој политици даје плебисцитарну подршку, баш као и Скупштина која је од тог народа изабрана, истакао је Орлић.

Шеф војне канцеларије НАТО у Србији бригадни генерал Томазо Витале навео је у свом обраћању да НАТО остаје чврсто посвећен безбедности и стабилности Западног Балкана. Изразио је подршку дијалогу под окриљем Европске уније и друге напоре чији је циљ нормализација односа између Београда и Приштине, и указао да НАТО остаје посвећен свом континуираном ангажовању на Косову и Метохији, кроз мисију КФОР.

Истакао је да се ове године обележава 15. годишњица откако се Србија учланила у програм Партнерство за мир са НАТО, и да је то партнерство дуготрајно и стабилно. НАТО и Србија раде на бројним областима, као што су: цивилна спремност за ванредне ситуације, реформа националних безбедносних структура и институција, обука српског особља за мултилатералне мировне операције широм света и научна сарадња, нагласио је у свом обраћању Витале.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја