27. децембар 2021. Женска парламентарна мрежа одржала је трибину у Крушевцу у оквиру посета окрузима широм Србије

27. децембар 2021. Женска парламентарна мрежа одржала је трибину у Крушевцу у оквиру посета окрузима широм Србије

Понедељак, 27. децембар 2021.

Женска парламентарна мрежа одржала је трибину у Крушевцу у оквиру посета окрузима широм Србије

Радионица посвећена Закону о родној равноправности и локалним самоуправама – могућностима и изазовима, одржана је 27. децембра у Скупштини града Крушевца.


На почетку рада учесници су минутом ћутања одали почаст преминулом заменику генералног секретара Народне скупштине Бранку Маринковићу.

Присутнима се потом обратила председавајућа координаторка Женске парламентарне мреже Сандра Божић, која је рекла да је Крушевац био логичан след свих околности и приче коју Женска парламентарна мрежа заступа, као и Расински округ сам по себи. Истакла је да је план Женске парламентарне мреже да обиђе све округе у Србији и да се на основу упитника и импресија које буду понеле из сваког округа, направи подробна анализа која одавно о овим питањима није прављена.

„Имаћемо нешто опипљиво на основу чега ћемо мерити све будуће параметре. Надам се да су се ствари ипак помакле од формалности и да ћемо, уколико се будемо држали слова закона, одмаћи далеко. Врата градских општина и свих институција широко су отворена за све чланове друштва, разменом искустава, порука, потреба, имаћемо прилику да једни за друге направимо друштво са могућностима које су једнаке за све“ истакла је Божић.

Она је подсетила да је захваљујући истрајној борби Женске парламентарне мреже и председника Републике Србије Александра Вучића, постигнуто да 40 % народних посланика чине жене и изразила наду да ће се будућим изменама Закона о народним посланицима доћи и до реалне равноправности од 50 процената. Истакла је да су жене које седе у парламенту уочиле да би њихове посете локалу и суочавање са оним што је реалност сваке жене, жене на селу, жена које су вишеструко дискриминисане, имале значајан утицај на покретање ствари на боље, јер како је истакла врата парламента су увек отворена, али су за неке ипак далека.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић изразила је задовољство што је у могућности да Крушевац буде домаћин скупа који се бави тако значајним питањима. Као жена на челу града истакла је да је приметила да се више жена обраћа са својим молбама и проблемима, а колико су локална самоуправа имала слуха за своје грађане потврђује и отварање канцеларија за комуникацију са народним посланицима, у којима грађанке и грађани могу са посланицима да разговарају на било коју тему. Она је нагласила да је управо Крушевац један од првих градова који је отворио такву канцеларију.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Јан Брату истакао је да је избор Крушевца за домаћина скупа, веома битан, јер од шест локалних самоуправа у Расинском округу, пет воде жене. Учешће жена у политици унапређује родну равноправност и директно утиче и на врсте политичких питања о који се говори и квалитета предложених решења, сматра Брату.

„Ми верујемо да инклузија унапређује квалитет одлучивања. Удео жена у политици у Србији расте претходних година и након увођења нових квота 2020. године, рекордан број посланица учествује у раду Народне скупштини, што Србију сврстава у сам врх у Европи, у смислу представљања жена у парламенту“, рекао је Брату.

У панелима који су уследили теме су биле улога локалних самоуправа у примени Закона о родној равноправности, на коју су говориле проф. др Маријана Пајванчић из Правног факултета Универзитета у Новом Саду и народна посланиоца Драгана Баришић. На тему локални механизми за родну равноправност и родно одговорно буџетирање говорлили су Даница Тодоров из Центар за подршку женама, координаторка ЖПМ Снежана Пауновић,а на тему жене у локалној заједници и примена родне равноправности у пракси Славица Ракић из Удружења Романи цикна, Крушевац.

Овом радионицом, настављена је серија посета локалним самоуправама, у сарадњи Женске парламентарне мреже са Београдским фондом за политичку изузетност, УНДП и ОЕБС, на којима ће се разговарати о изазовима и неопходним механизмима за примену Закона о родној равноправности на националном и локалним нивоима.


Фото галерија


Видео (1)

Понедељак, 27. децембар 2021. | Закон о родној равноправности и локалне самоуправе – могућности и изазови 27.12.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја