2. децембар 2022. Потпредседница Народне скупштине Елвире Ковач на панелу у организацији Европског покрета у Србији

2. децембар 2022. Потпредседница Народне скупштине Елвире Ковач на панелу у организацији Европског покрета у Србији

Петак, 2. децембар 2022.

Учешће потпредседнице Народне скупштине Елвире Ковач на панелу у организацији Европског покрета у Србији

Потпредседница Народне скупштине и председница Одбора за европске интеграције Елвире Ковач учествовала је данас на панелу у организацији Европског покрета у Србији на тему: “Далеко је близу – докле смо стигли са европским интеграцијама“.


У првом делу панела који је био посвећен анализи европских вредности и достигнућима Србије у односу на стандарде и захтеве ЕУ говорили су Владимир Билчик, стални известилац за Србију у Европском парламенту, Милош Тодоровић, в.д. помоћника министра спољних послова за ЕУ и Владимир Међак, стручњак за европске интеграције.

У другом делу панела, поред потпредседнице Народне скупштине Елвире Ковач, на тему регионалне сарадње и спољне политике, говорили су Јована Маровић, бивша потпредседница и министарка за европске послове у Влади Црне Горе, Адриан Давидоју, специјални изасланик Румуније за Западни Балкан и Јелица Минић, председница Европског покрета у Србији.

Потпредседница Ковач је у свом обраћању на тему регионалне сарадње и спољне политике, истакла недавну успешну посету Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ- Србија Стразбуру, током које су посланици Народне скупштине са колегама посланицима Европског парламента разговарали на различите теме у процесу европских интеграција Србије. Такође је истакла важност учешћа чланова Одбора за европске интеграције на Конференцији одбора за европске послове парламената ЕУ, посебно када је на дневном реду политика проширења. Говорила је раду Одбора за европске интеграције, те посебно истакла одличну сарадњу Одбора са организацијама цивилног друштва и сарадњу са Националним конвентом о ЕУ. Ковач је навела да је усклађивање са спољном политиком Европске уније значајно, али да је интерес грађана Србије на првом месту. За крај је најавила да ће ускоро бити одржана пленарна седница Народне скупштине на којој ће на дневном реду бити закључци поводом представљања Извештаја Европске комисије за Србију за 2022. годину, које су предложили народни посланици. Поменула је да је за данас сазвала седницу Одбора за европске интеграције на којој ће министарка Мишчевић представити Предлога закона о потврђивању Оквирног споразума о финансијском партнерству између Републике Србије коју заступа Влада Републике Србије и Европске комисије о правилима за спровођење финансијске помоћи Европске уније Републици Србији у оквиру инструмента за претприступну помоћ (ИПА III).


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја