17. јун 2021. Народни посланици на састанку са представницима Савеза за српско-руски друштвени дијалог

17. јун 2021. Народни посланици на састанку са представницима Савеза за српско-руски друштвени дијалог

Четвртак, 17. јун 2021.

Ацковић и Михаиловић одржали састанак са представницима Савеза за српско-руски друштвени дијалог

Заменик председника Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова проф. др Драгољуб Ацковић и чланица Одбора Јелена Михаиловић одржали су састанак са представницима Савеза за српско-руски друштвени дијалог „КОС“.


Састанку је присуствовала и државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Олена Папуга.

Представнице Савеза указале су на положај руске националне мањине у Србији. С обзиром да ова национална мањина није концентрисана на одређеној територији, већ се налази у различитим деловима Србије, суочавају се са проблемом да сачувају свој национални идентитет, укључујући и право на службену употребу језика и писма. Сматрају да би већа доступност руског језика у школама била веома значајна за очување руске културе. Указали су на потребу побољшања положаја руског језика у систему образовања Републике Србије како би био доступнији ширем кругу ученика који би се определили за руски као други страни језик. Такође се разговарало о положају ромске националне мањине у Расинском округу, као и о питањима остваривања права на информисање на језицима националних мањина.

Папуга је упознала присутне са активностима Министарства по питању заштите права националних мањина и навела да ће предстојећи конкурс за доделу средстава из буџетског фонда за националне мањине бити усмерен за реализацију програма и пројеката из области образовања.

Михаиловић је истакла да због јаких веза између Републике Србије и Руске Федерације постоји потреба даљег неговања руског језика и посебно указала да ће развој економских односа допринети томе да се повећа заинтересованост за учење руског језика.

Ацковић је указао на потребу што већег ангажовања Националног савета руске националне мањине по питању очувања руског језика. Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова је свакако заинтересован да у складу са својим делокругом рада допринесе унапређењу права свих националних мањина, а управо је језик важно средство за очување културне баштине свих народа и очување националног идентитета.

Испред Савеза за српско-руски друштвени дијалог „КОС“ састанку су присуствовале Катарина Петковић и Ксенија Радојичић, као и Лариса Милић, директорка Руске националне библиотеке у Србији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2