11. мај 2016. Чланови ПГ СДПС и делегација из Данске

11. мај 2016. Чланови ПГ СДПС и делегација из Данске

Среда, 11. мај 2016.

Чланови ПГ СДПС разговарали са члановима синдиката из Данске

Чланови Посланичке групе СДПС разговарали су данас са члановима синдиката из Данске о социјалном дијалогу и односу синдиката и парламента.


На састанку, коме су испред ПГ СДПС присуствовали председник и заменик председника др Милорад Мијатовић и Милена Бићанин, чланови ПГ СДПС Иван Бауер и потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић, као и кандидат за народног посланика Јасмина Каранац, било је речи о будућој сарадњи, доприносу новој комуникацији синдиката и парламентараца, али и примени скандинавског модела те сарадње у Србији.

Чланови ПГ СДПС истакли су у разговору да ће њихова Посланичка група у Народној скупштини, али и њихова политичка странка, наставити борбу за принципе слободе, правде и једнакости, као вечне принципе за које се треба борити, али и политику која води ка развоју економије, не заборављајући на раднике и синдикате.

Заменица председника ПГ СДПС Милена Бићанин додала је да је СДПС била саставни део претходне владе и да је имала 10 посланика у Народној скупштини, који су се трудили да професионално и одговорно раде, афирмативно се односећи према законским прописима који су доношени, како би њихов модел друштва социјалне правде био испуњен, и на чему ће у будућности наставити да раде.

Председник ПГ СДПС др Милорад Мијатовић нагласио је да је СДПС веома заинтересована за сарадњу са синдикатима у земљи, као и да скландинавски модел сарадње синдиката и партија пренесе у српски парламент.

„Ја сам из синдиката ушао у политику. Сматрам да синдикати треба да буду окренути радницима и запосленима, а политичке партије свом послу. СДПС ће се трудити да испуни очекивања синдиката и да заступа сваки синдикални глас“, истакао је Мијатовић.

Он је додао да је Данска пријатељска земља која подржава пут Србије ка ЕУ, на чему је Србија захвална, и позвао представнике синдиката из Данске на већа улагања у Србију.

Делегација синдикалаца из Данске представила је основне принципе које заступају, као и модел по коме се боре за права радника. Политичке партије у Данској могу да рачунају на финансијску подршку синдиката током предизборних кампања уколико се залажу за заступање права радника, а не послодаваца. Говорећи о тренутним изазовима са којима се синдикати у Данској суочавају истакнути су борба против смањивања већ постигнутих права и бенефиција радника, повећања броја младих незапослених Данаца, смањења улагања у образовање младих и борба против социјалног дампинга. Синдиклаци су навели да се управо данас одржавају трипартитини преговори у њиховој земљи о овим питањима у којима учествују председник синдиката, председник Владе и представници послодаваца.

Делегацију синдиката из Данске чинили су представници синдикалне странке социјалдемократске оријентације, представник омладинског синдиката, представници синдиката неколико компанија, као и њихов домаћин у Србији председник општинског синдиката Зрењанина Никола Ковачевић.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1