Понедељак, 13. фебруар 2012.

Чланови ПГ пријатељства са Румунијом разговарали са представницима националних савета, политичких партија и удружења Румуна и Влаха у Србији

Чланови Посланичке групе пријатељства са Румунијом састали су се данас у Дому Народне скупштине са представницима националних савета, политичких партија и удружења Румуна и Влаха у Србији.


На састанку се разговарало о положају румунске и влашке националне мањине у Србији, уочи предстојеће посете чланова ПГ пријатељства са Румунијом Букурешту у фебруару 2012.године, која између осталог има за циљ и убрзавање процеса рафитикације ССП-а у Парламенту Румуније.
Предствници националних савета, политичких партија и удружења Румуна и Влаха упознали су чланове ПГ пријатељства са остваривањем својих права, загарантованих Уставом, истакавши да се Закон о националим саветима националних мањина у потпуности примењује у Војводини, док потешкоћа у примени има пре свега у источној Србији. Они су упознали чланове ПГ пријатељства и са својим ставовима по питању националог идентитета Влаха и Румуна, који се крећу од тога да је та подела вештачка, до тога да су Власи аутентични старо-балкански народ са развијеном културом, традицијом и језиком.
Председник Посланичке групе пријатељства са Румунјом Синиша Стаменовић истакао је да Србија поштује важеће међународне стандарде о правима националих мањина, која су загарантована, како Уставом Републике Србије, тако и Законом о националним саветима националних мањина. Стаменковић је оценио да власти не смеју да арбитрирају по питању националог идентитета народа, већ гађанима треба оставити слободу да се сами изјашњавају о својој националој припадности. Имајући у виду да национални идентитет Влаха у Србији варира од аутохтоног народа до народа румунског порекла, долази и до несугласица у оквиру Националног савета Влаха, али и несугласица са Националним саветом Румуна у Србији.
Председник ПГ пријатељства са Румунијом похвалио је сарадњу са националним саветима Румуна и Влаха и предложио редовно одржавање састанака ради боље информисаности народних посланика, како би били у могућности да дају своју подршку остваривању њихових права.
Састанку су поред председника ПГ пријатељства са Румунијом присустовали и чланови ПГ пријатељства Константин Арсеновић, Србољуб Живановић, Јон Магда, Радослав Миловановић, Арпад Фремонд, као и Милетић Михајловић, председник Одбора за међунационалне односе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
недеља, 29. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја