Четвртак, 11. октобар 2007.

Округли сто о сарадњи Европског парламента и Народне скупштине Републике Србије

У оквиру Програма информисања и сарадње Европског парламента и НС РС, у Дому Народне скупштине 11.и 12. октобра одржан је округли сто на тему “Улога Европског парламента и однос са националним парламентима и грађанима у Европској унији.У оквиру Програма информисања и сарадње Европског парламента и НС РС, у Дому Народне скупштине 11.и 12. октобра одржан је округли сто на тему “Улога Европског парламента и однос са националним парламентима и грађанима у Европској унији.”

Овај програм организовала је Дирекција за односе са националним парламентима Европског парламента, у циљу унапређења квалитета и ефикасности билатералних односа Европског парламента и парламента земаља чланица. Програм је намењен, пре свега, административном особљу парламената, с циљем да им пружи информације о Европској унији и подстакне дијалог, како би се што прецизније утврдили приоритети и потребе на националном нивоу.

Учесницима округлог стола на почетку рада обратио се потпредседник Народне скупштине Милољуб Албијанић, који је нагласио приврженост Народне скупштине принципима Европске уније и њену решеност да изгради демократско друштво, засновано на владавини права, поштовању људских и мањинских права и тржишној економији. Желимо да реформишемо наше друштво и изградимо стабилне институције у складу са стандардима ЕУ, рекао је Албијанић и додао да је сарадња националног парламента са Европским парламентом од суштинског значаја за чланство Србије у Европској унији. Такође је подвукао значај преношења искустава из рада институција ЕУ нашем парламенту.

Шеф Политичког сектора Делегације Европске комисије у Србији Есмералда Хернандез-Арагонес указала је да је парламент најважнија институција у свакој демократској држави и да Народна скупштина Србије може много да помогне у приближавању земље ЕУ. Посебно је нагласила да ће, по потписивању споразума о стабилизацији и придруживању, уследити нове обавезе за нашу земљу везано за систем одбране и заједничке безбедности у региону, регионални развој и успостављање зоне слободне трговине, односно слободног кретања радника, робе и капитала. Иако је Србија испунила критеријуме из Студије изводљивости, од брзине економских и политичких реформи у Србији зависиће брзина којом ће се наша земља кретати на путу прикључивања ЕУ.

Есмералда ХернандезАрагонес је истакла да ће Европска комисија разматрати извештај о напретку Србије у приближавању ЕУ у новембру, као и да ће један његов део односити на рад Народне скупштине.

Шеф Канцеларије Савета Европе у Београду Дени Ибер истакао је да је Србија током председавања Комитетом министара Савета Европе показала да је у стању да преузме лидерску улогу и да поштује европске вредности.Он је посебно нагласио да је на иницијативу наше земље у ПС Савета Европе, 10. октобар проглашен Европским даном борбе против смртне казне.

Ибер је изразио уверење да ће до краја године бити потписан споразум о стабилизаци и придруживању између Србије и Еу и похвалио власти у Београду на свему што су до сада учиниле у приближавању ЕУ.

Међу уводничарима из Европског парламента били су и шеф Одељења за односе са националним парламентима Алан Биро, саветник за билатералне односе са националним парламентима земаља западног Балкана Естел Карлет де Луизи и шеф Одељења за интернет размену информација Стивен Кларк који су запослене у Народној скупштини упознали са организацијом и радом најважнијих институција Европске уније - Европског парламента, Европске комисије и Савета министара. Учесницима скупа обратили су се и заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Антони Пахигиан, координатор Програма подршке Народној скупштини који реализује Парламентарна скупштина Савета Европе Александра Текијашки, као гост из бугарског Парламента Владимир Данчев.

Другог дана рада говорио је председник Одбора за европске интеграције Милош Јевтић, који је истакао да су Парламент и Влада Србије чврсто опредељени за европске интеграције и да ће учинити све да Србија 2008. године добије статус кандидата за чланство у Европској унији. Он је истакао да ће после потписивања споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ бити донета декларација Народне скупштине Србије скупштине и Владе о заједничком деловању у процесу интеграције Србије у Европску унији, а на основу консензуса свих политичких чинилаца у земљи о том питању. Потом ће бити формиран посебан парламентарни одбор који ће чинити посланици Народне скупштине и Европског парламента, као консултативно тело. Народна скупштина, а посебно Одбор за европске интеграције имаће кључну улогу у спровођењу преузетих обавеза и усклађивању домаћих прописа са тековинама европске правне праксе, али и у промоцији вредности Европске уније на националном нивоу.

Заменик секретара Народне скупштине Милош Тодоровић истакао је да је због предстојећих обавеза неопходно донети закон о Народној скупштини и изменити њен Пословник, како би се обезбедила већа ефикасност у раду и убрзано усвајање закона. Поред тога, неопходно је даље јачање стручних служби, електронска опрема парламента и наставак сарадње и размене искустава са другим парламентима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1