Среда, 14. новембар 2007.

Округли сто о Демократском надзору примене посебних мера и овлашћења

У Дому Народне скупштине 14. новембра одржан је округли сто “Демократски надзор примене посебних мера и овлашћења”, који је органозовала Мисија ОЕБС-а у Србији.У Дому Народне скупштине 14. новембра одржан је округли сто “Демократски надзор примене посебних мера и овлашћења”, који је органозовала Мисија ОЕБС-а у Србији. У раду су учествовали представници Одбора за одбрану и безбедност и безбедносних служби.

Отварајући округли сто, председник Народне скупштине др Оливер Дулић је нагласио да је демократија увек на проби и да је успостављање правог односа између поштовања људских права и осигурања безбедности један од главних изазова са којим се суочава млада српска демократија. Говорећи о могућностима надзора органа који примењују посебне мере, поступке и овлашћења у циљу безбедности, Дулић је оценио да је потребно едуковати јавност, која, према његовим речима, треба да буде “четврта грана власти” и да контролише контролора.

Он је подсетио да у Народној скупштини постоји Одбор за одбрану и безбедност, овлашћен да обавља цивилну контролу рада полиције и безбедносних служби, који треба на ефикасан начин да кобтролише те органе како не би била доведена у питање права и слобода грађана, али не сме бити ни угрожена безбедност земље. Према његовим речима, парламентарна контрола посебних мера и овлашћења које спроводи полиција и службе безбедности није на оптималном нивоу и тек предстоје активности које служе јачању капацитета свих скупштинских одбора у погледу контроле рада извршних органа.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији амбасадор Ханс Ола Урстад (Hans Ola Urstad) је у уводном говору рекао да борба против организованог криминала не сме да буде остварена на уштрб људских права и слобода и нагласио да службе безбедности у демократским друштвима морају бити под контролом цивилних власти. Европска комисија у недавно објављеном извештају је констатовала да у Србији постоји напредак у цивилној контроли служби безбедности, али је такође упозорила да се мора обезбедити заштита личних података грађана. ОЕБС подржава Скупштину Србије у контроли рада служби безбедности и успостављању дијалога са њима, рекао је Урстад и додао да је та организација подржала Нацрт закона о службама безбедности који је ушао у скупштинску процедуру.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4