Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић на јавном слушању "Примена Националног акционог плана за имплементацију Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1325 - Жене, мир и безбедност"

Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић на јавном слушању "Примена Националног акционог плана за имплементацију Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1325 - Жене, мир и безбедност"

Четвртак, 22. децембар 2011.

Примена НАП за имплементацију Резолуције СБ УН 1325 – Жене, мир и безбедност

Председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић обратила се учесницима јавног слушања на тему: ”Примена Националног акционог плана за имплементацију Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1325- Жене, мир и безбедност”, које је организовао Одбор за одбрану и безбедност Народне скупштине.


Циљ јавног слушања је да се, поводом прве годишњице од усвајања, анализира напредак у спровођењу Националног акционог плана за имплементацију Резолуције 1325 Савета безбедности УН, као и да се актуелизује питање образовања Надзорног тела, као тела које треба да контролише и надзире рад свих органа, и механизама за спровођење Националног акционог плана.

Председница Народне скупштине Славица Ђукић Дејановић поздравила је учеснике јавног слушања:

„Примена Националног акционог плана (НАП) се односи на период од 2010-2015. године, те сматрам веома важним да се управо сада осврнемо на његову имплементацију, учињене кораке и наредне акције. Желим да нагласим да Србија припада малом броју држава које су приступиле реализацији ставова Резолуције 1325.

У патријархалним друштвима је уврежено схватање да се питањима безбедности баве мушкарци, да жене могу бити само објекат, никако активни чинилац у успостављању стабилности и безбедности једне земље. Али времена и мишљења су се променила. Без безбедности, ниједно људско биће не може бити слободно. Женска права, мир и демократија нису могући без безбедности.

Резолуција 1325 Савета безбедности УН покренула је или додатно охрабрила многе жене и мушкарце широм света да проговоре на другачији начин о насиљу над женама и децом у ратним, али и у мирнодопским условима. Праћена је са три накнадне резолуције, што је покренуло глобалну дебату о улози жена у промени у самом приступу безбедности, о улози жена у успостављању једног новог безбедносног оквира.

Жене нису само жртве рата и насиља већ имају и активну улогу као учеснице на сукобљеним странама, као градитељке мира, политичарке и активисткиње. Европска унија је препознала да је једнако учествовање мушкараца и жена у овим улогама врло значајан циљ, али и начин превенције и решавања конфликата и промовисања културе инклузивног и одрживог мира.

Посебну пажњу треба посветити формирању и функционисању институционалних механизама за примену НАП-а. Недавно је, одлуком Владе РС, образован Политички савет за спровођење овог плана. Неопходно је образовање Надзорног тела за праћење спровођења НАП-а, што је у надлежности Народне скупштине. Надзорно тело је демократски надзорни механизам, кога ће чинити представници надлежних одбора Народне скупштине и Повереник за заштиту равноправности“.

Председница Народне скупштине Славица Ђукић Дејановић изразила је уверење да ће примена Резолуције 1325 и надзор над њеним спровођењем донети видне резултате.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1