Недеља, 8. април 2012.

Светски дан Рома

Поводом обележавања 8.априла, Светског дана Рома, у Дому Народне скупштине одржана је манифестација са темом „Сарадња националних савета националних мањина Републике Србије са надлежним органима Републике Србије, аутономних покрајина, општина, градова и града Београда“.


Потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић подсетила је отварајући скуп на 1971.годину, када је по први пут обележен Светски дан Рома. Данас обележавамо 8.април како би се подсетили да сви заједно морамо да радимо на побољшању положаја ромске националне заједнице у Србији, истакла је потпредседница. Када је ромска заједница у питању постоје бројне предрасуде, стереотипи, нетрпељивост и дискриминација. Међутим, када питате људе зашто показују нетрпељивост према Ромима, они не знају одговор. Давно сам научила да у свим заједницама постоје милитантне групе које показују нетрпељивост, али то нисам видела код ромске заједнице, додала је потпредседница Чомић. Она је навела да у овој кући морамо да се договоримо да предрасуде и стереотипе не можемо забранити, јер они ће остати у главама оних који не могу да виде шире, али морамо и можемо забранити понашање засновано на предрасудама, а то се ради законима. Морамо забранити да се вређа, крше туђа права, омаловажава, а да се притом мисли да је то дозвољено. У борби протви тога служе донети закони, њихова примена, али и одлука о спровођењу Декаде Рома донета 2005.године. Само на тај начин, едукацијом и организованим кампањама подршке можемо учинити живот ромској популацији лакшим и подношљивијим, закључила је потпредседница. Она је изразила наду да ће следеће године 8.априла у Народној скупштини бити прилика да се каже да су остварени бољи резултати, да је унапређен положај Рома у Србији, да је више деце уписано у средње школе и на факултете и да су побољшани услови становања за велики број ромских породица и да ћемо само то моћи да назовемо напретком. Завршавајући своје обраћање она је подсетила да је Савет Европе обавезао земље чланице да ураде све, да „невидљивих“ међу нама не буде, као и да се законима онемогући њихова дискриминација. Само тако ћемо сви моћи да кажемо да смо Роми, да смо људи, закључила је потпредседница Народне скупштине.
Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић говорио је о сарадњи Министарства и националних савета националних мањина, пројектима које Министарство реализује у сарадњи са међународним организацијама намењеним побољшању живота и положаја Рома и напретку у образовању ромске заједнице. Он је навео да ће ова година бити година када ће се решити питање правно невидљивих лица и унапредити положај ромске националне заједнице у Србији.
Окупљеним грађанима и представницима ромске националне мањине обратили су се и Божидар Ђелић, говорећи о реализацији Декаде Рома, Националне стратегије и акционих планова, представница Министарства рада и социјалне политике, која је говорила о резултатима рада овог министарства на пољу унапређења положаја Рома, као и Грем Тиндал, менаџер Програма европског партнерства са општинама –ПРОГРЕС, који је говорио о реализацији пројеката намењених унапређењу положаја ромске заједнице. Завршним излагањима обратили су се и народни посланик и председник Националног савета бугарске националне мањине Зоран Петров и народни посланик и председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић.
Манифестација обележавања Светског дана Рома настављена је програмом у Народном позоришту у организацији Националног савета ромске националне мањине у Србији.