22. септембар 2023. Учесници састанка

22. септембар 2023. Учесници састанка

Петак, 22. септембар 2023.

Немачка види и подржава Србију као будућу пуноправну чланицу ЕУ

Председник и чланови Одбора за спољне послове разговарали су данас, у Дому Народне скупштине, са амбасадорком Немачке у Републици Србији Њ. Е. Анке Конрад.


Председник Одбора Борко Стефановић истакао је да Србија и Немачка имају изузетну сарању, пре свега посматрано кроз призму високог степена немачких инвестиција у нашој земљи. Он је нагласио да постоји простор за унапреење билатералне сарадње посебно у сегменту међупарламентарне дипломатије. Стефановић је рекао да, иако Србија и Немачка немају исти став по питању статуса Косова и Метохије, верује да имају заједничку жељу да се постојећи проблем реши на начин који неће изазвати дубље поделе и , како је нагласио, континуирану „заглављеност“ Белкана на европском путу. Стефановић је истакао да са највећим оценама треба оценити иницијативу Берлински процес, која је у великој мери допринела подизању стандарда и припремљености Србије за будуће чланство у ЕУ.

„Потребне су нам недвосмислене поруке из Европе о будућем уласку целог региона у Европску унију и охрабрени смо када такве поруке чујемо, а на нама је да урадимо наш домаћи задатак. С друге стране, мислим да је јасно да су се, у сенци ужасне трагедије у Украјијни, геополитичке прилике драстично промениле и да овај регион просто не може бити остављен ван европских интеграција„ наглаио је Стефановић. Његов лични став је да у Народној скупштини не постоји пуна сагласност по питању евро интеграцијан и да сматра да их Влада ни не жели, јер неће да се одрекне контроле медија, корупције нити да уради било шта против, како истиче, спирале насиља у Србији. Зато су, каже Стефановић, избори неопходни како би се све то променило, а Србија постала сигурно место за живот и држава у ЕУ.

Амбасадорка Немачке у Републици Србији Њ. Е. Анке Конрад истакла је да је сарадња две земље на изузетном ниво која се, поред значајних инвестиција, огледа и кроз подршку Немачке малим и средњим предузећима и сектор доброг управљаља.

„Све то што заједно радимо доприноси и приближавању Србије Европској унији „рекла је Конрaд. Она је нагласила да Немачка жели да наша земља буде део ЕУ и то као пуноправна чланица, а не као чланица другог реда. Истакла је да није дошло до измене захтева Србији за прикључење, али и нагласила да се и сама ЕУ развила и да постоје нови прописи.

Амбасадорка се осврнула и на тренутну ситуацију на Косову и Метохији , посебно на положај српског народа на том делу српске територије.

„Видимо провокације без повода, све то ствара нове прилике за инциденте. Ми желимо да се крене путем нормализације. Морају бити формиране заједнице српских општина за људе који живе на Северу Косова, како би имали нормалан живот и не смемо заборавити да тамо живе и припадници другух националности, желимо нормализацију живот за све“ нагласила је амбасадорка Немачке.

Члан Одбора Немање Јоксимовић изразио је задовољство што Немaчка види Србију као будућу пуноправну чланицу ЕУ што је, како је истакао, стратешки спољнополитички приоритет Србије и додао да Народна скпштина и Одбор имају важну улогу у томе.

Члан Одбора Ђорђе Микетић сматра да решење за актуелна питања треба тражити у организовању конференције држава Западног Балкана са земљама Квинте и ЕУ, у циљу превазилажења постојећих проблема, како би наш регион постао регион мира и стабилности и заједно ишао ка ЕУ.

Ксенија Марковић, заменица члана Одбора, изразила је задовољство што Немачка види Србију као будућу пуноправну чланицу ЕУ, те истакла да даје пуну подршку Берлинском процесу и сваком виду регионалне сарадње, не само економској, већ и промовисању политичких савеза и везе.

Члан Одбора Золтан Дани уложио је примедбу да ЕУ даје већу политичку подршку Косову него Србији и нагласио да се Резолуција 1244 мора поштовати. „ Ми поштујемо Европску унију, али желимо да и Европска унија поштује нас“, рекао је...

Елвира Ковач, председница Одбора за европске интеграције и чланица Одбора за спољне послове истакла је да се слаже да је геополитичка ситуација отворила могућности за проширење ЕУ и да је Србија веома активна на свим форума, те да се нада брзом решавању ратних сукоба између Русије и Украјине и општој стабилизацији ситуације.

Састанку је присуствовала и говорила о актуелним темама и чланица Одбора Дуња Симоновић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја