Јавно слушање о остваривању права избеглих и прогнаних лица у земљама њиховог порекла.

Јавно слушање о остваривању права избеглих и прогнаних лица у земљама њиховог порекла.

Понедељак, 20. јун 2011.

Одржано јавно слушање о oстваривању права избеглих и прогнаних лица у земљама њиховог порекла

У организацији Одбора за рад, борачка и социјална питања, 20. јуна у малој сали Народне скупштине одржано је јавно слушање на тему “Остваривање права избеглих и прогнаних лица у земљама њиховог порекла”.


Јавно слушање организовано је поводом обележавања Светског дана избеглица, а присутне учеснике поздравио је Мехо Омеровић, председникОдбора за рад, борачка и социјална питања.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић је рекао да све земље у региону треба са обезбеде трајан, транспарентан и свима доступан пут за повраћај индивидуалних права, јер се само тако може затворити тај процес. Пошто ни 20 година од доласка првих избеглица нису решени њихови проблеми, Цуцић је позвао међународну заједницу да помогне у остварењу, пре свега имовинских, али и свих осталих права избеглих лица. У решавању проблема избеглих доста се очекује и од донаторске конференције која ће бити одржана крјем ове или почетком наредне године и то ће бити последњи колективни покушај решавања тог проблема у региону, закључио је комесар за избеглице.

Председник Коалиције удружења избеглица у Србији Миодраг Линта је поручио да процес помирења и поновног успостављања поверења између Србије и Хрватске не треба да иде преко леђа избеглица и истакао да је решење њихових проблема услов за помирење у региону. Он је напоменуо да избегличка удружења немају ништа против европских интеграција Хрватске, али да од европских званичника захтевају да инсистирају на томе да Хрватска пре званичног приступања ЕУ омогући остварење свих права избеглим Србима.

Представница УНХЦР у Србији Љубимка Митровић је навела да ова међународна организација тренутно спроводи истраживање о хитним потребама расељеничке популације у Србији и истакла да ће УНХЦР убудуће у Србији да се усредсреди на проблеме интерно расељених. Према проценама те организације, у Србији има 97 хиљада таквих грађана којима је помоћ потребна.

У дискусији, у којој су учествовали представници више удружења избеглих, расељених и прогнаних лица, чуле су се различите иницијативе и предлози, па је председник Одбора Мехо Омеровић најавио да ће се на наредној седници Одбора за рад, борачка и социјална питања чланови Одбора изјаснити о предлогу закључака.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2