6. децембар 2021. Учесници јавног слушања

6. децембар 2021. Учесници јавног слушања

Понедељак, 6. децембар 2021.

Одржано јавно слушање о Нацрту стратегије трговине Републике Србије

Јавно слушање о Нацрту стратегије трговине Републике Србије, у организацији Одбора за привреду, регионални развој, трговину, турзам и енергетику, одржано је данас у Народној скупштини.


Председник Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Верољуб Арсић захвалио се на присуству представницима Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Привредне коморе Србије, који су иницијатори овог јавног слушања, као и народним посланицима, представницима Министарства привреде, Министарства рударства и енергетике, представницима Комисије за заштиту конкуренције, истакнутим привредницима, представницима Удружења за заштиту потрошача и новинарима који се баве привредом и трговином. Навео је да је ово друго јавно слушање у организацији овог Одбора у текућем сазиву.

У уводном обраћању присутнима се обратио потпредседник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић, нагласивши значај, сада већ устаљене праксе одржавања јавних слушања. Он је истакао да се тиме, не само стручној већ и широј јавности, јасно показује чиме се то држава бави и шта планира и отвара могућност да свако може да са своје стране упути коментар или предлог, како би се дошло до најбољег могућег решења.

„Тај начин рада је један од најважнијих примера суштинске разлике у односу и према послу, али и према држави и друштву, који ми показујемо данас, у односу на нека претходна времена“, сматра Орлић. Посебно је нагласио значај теме која ће бити обрађена на том јавном случају, а то је стратешки документ из области привреде и трговине.

„Ту врсту тема дневна политика гура у други план. У фoкусу су пре свега чисто политичке теме, попут референдума и предстојећих избора, можда и понајвише због тога што бар две, ако не и целе три групације различитих странака које су решиле да на тим изборима учествују, већ увелико своје изборне кампање концентришу - на улици. Али ми показујемо да не дозвољавамо да њихова дневна политика и све што у то спада, гурне питања попут привреде и трговине, а пре свега стратешког развоја земље, у неки други план, већ се њима бавимо увек“, констатовао је Орлић.

Он се посебно осврнуо на део Стратегије која се односи на питање дигитализације, која представља један од најбољих показатеља да ми данас мењамо своју државу и обликујемо друштво да буде, у најбољем могућем смислу, друштво достојно миленијума у којем живимо.

Подсетио је присутне на 2014. годину и прву Владу Александра Вучића, када је први пут поменута дигитализација, што је многима тада звучало као чист футуризам, казао је Орлић.

„Погледајте пут који смо прешли од тада, када је мало ко разумео шта та реч уопште значи. Данас сваки човек у Србији разуме шта је дигитализација, јер је својим очима видео шта је све обезбедила, добро и корисно, за све у овој земљи. Посебно је то значајно у време борбе против пандемије. Управо захваљујући успешној дигитализацији, између осталог, ми данас можемо да кажемо да смо на најбољи могући начин системски државни одговор на пандемију дали, али и унапредили услове и за трговину и за друге делатности, трајно“, оценио је Орлић.

Орлић је истакао да је званична државна политика коју је поставио, лично пројектовао и коју предводи председник Републике Србије Александар Вучић, а на којој заједнички раде и Влада и Народна скупштина, посвећена стратешким питањима, на време и уз максималну реализацију.

„То је политика модернизације, која чини да нам не само трговина напредује, већ да она буде импулс, као што треба и мора да буде, и за друге гране привреде. Та политика формира решења која су модерна, конкурентна и успешна, како у овој области, тако и у свим другим сферама друштва“, закључио је потпредседник Народне скупштине.

Нацрт стратегије трговине Републике Србије до 2025. године, учесницима јавног слушања,
представили су представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација
државни секретар Урош Кандић, в.д. помоћника министра Јасмин Хоџић,
из Сектора за трговину, услуге и политику конкуренције Жељко Ракић, као и секретар
Удружења за трговину Привредне коморе Србије Жарко Малиновић.

Затварајући јавно слушање, председник Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Верољуб Арсић навео је да Народна скупштина пружа пуну подршку модернизацији троговине и да ће Одбор дати свој допринос у оквиру својих надлежности.

Јавно слушање је организовано уз подршку УНДП и Швајцарске агенције за сарадњу, кроз пројекат „Јачање демократије и инклузивног политичког дијалога“.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 6. децембар 2021. | јавно слушање: Представљање Нацрта стратегије трговине Републике Србије до 2025. године 06.12.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја