26. новембар 2013. Учесници јавног слушања о женском предузетништву у Србији

26. новембар 2013. Учесници јавног слушања о женском предузетништву у Србији

Уторак, 26. новембар 2013.

Одржано јавно слушање о женском предузетништву у Србији

Јавно слушање на тему, Женско предузетништво у Србији, у организацији Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, одржано је данас у Дому Народне скупштине.


Председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику др Александра Томић је истакла, отварајући јавно слушање, да је статистика у области рада неповољна за жене, да оне теже налазе посао од мушкараца, али да се ту отвара шанса да оснивају своје привредне субјекте. Томић је истакла да је битно створити повољнији привредни амбијент за жене и економски их оснажити и нагласила да је на том пољу Одбор остварио успешну сарадњу са Удружењем пословних жена Србије.
Државни секретар у Министарству привреде Радојко Србљановић је констатовао да је недовољно искоришћен економски потенцијал жена у Србији, да се оне суочавају са незапосленошћу, стереотипима, као и проблемима усклађивања пословних и породичних обавеза. Србљановић је указао на предузете мере и напоре Министарства привреде ка унапређењу институционалног оквира за оснивање малих и средњих предузећа, конкурентности и иновативности.
Посебна саветница министра привреде проф. др Ана Трбовић представила је мере и програме Министарства усмерене на развој женског предузетништва. Истакла је и да је у току израда нове националне стратегије за подстицање предузетништва за период од 2014 - 2020. године, у којој ће посебна пажња бити посвећена женском предузетништву.
Представница Женске парламентарне мреже, народна посланица Марија Обрадовић је у свом обраћању учесницима јавног слушања навела значај формирања и резултате рада Женске парламентарне мреже у Народној скупштини. Обрадовић је указала и да се већим учешћем жена у Парламенту постигла већа осетљивост и заинтересованост за теме које се тичу унапређења положаја жена – борбе против насиља над женама и у породици, унапређење образовања и здравља жена и економско оснаживање жена.
О сарадњи предузетница и Женске парламентарне мреже кроз пројекат Међународног републиканског института (ИРИ) говорила је представница ове организације Биљана Љубић.
Председница Удружења пословних жена Србије Сања Поповић Пантић и чланице овог удружења Душица Семенченко, Оливера Поповић и Гордана Ђурђевић излагале су о женском предузетништву у Србији, друштвено одговорном пословању и активностима јавног заговарања за женско предузетништво. Предузетница и власница предузећа D Express Љиљана Караклајић говорила је о томе како подржати жене као послодавце, у контексту доношења новог закона о раду.
Током дискусије, у којој су учествовали народни посланици, представници Министарства, удружења и организација цивилног друштва, констатовано је да је у процесу израде нове националне стратегије за подстицање предузетништва потребно консултовати све заинтересоване стране, кроз јавне расправе, као и да је потребно што пре усвојити нови закон о раду, како би се створила повољнија пословна клима, омогућио развој малих и средњих предузећа, а тиме и женског предузетништва. Учесници јавног слушања су се сложили и да је битно да се води статистика о женском предузетништву, као и да би подстицајна мера била и укидање фирмарине за средња предузећа, као што је учињено за мала предузећа.
Јавно слушање је одржано уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) и Удружења пословних жена Србије.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 26. новембар 2013. | јавно слушање: Женско предузетништво у Србији 26.11.2013.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја