3. април 2013. Учесници јавног слушања о моделима финансирања културе у земљама Европске уније

3. април 2013. Учесници јавног слушања о моделима финансирања културе у земљама Европске уније

Среда, 3. април 2013.

Одржано јавно слушање о моделима финансирања културе у земљама Европске уније

Јавно слушање на тему „Модели финансирања културе у земљама Европске уније“, у организацији Одбора за културу и информисање, одржано је данас у Народној скупштини.


Председница Одбора за културу и информисање Весна Марјановић је, отварајући јавно слушање, истакла да је циљ овог јавног слушања доћо до конструктивних решења за проблем финансирања културе. Указала је да ће се учесници током јавног слушања упознати са различитим искуствима и моделима финансирања културе и подстицања стваралаштва у друштву.
Министар културе и информисања Братислав Петковић, обраћајући се присутнима, изнео је уверење да ће ово јавно слушање допринети решавању проблема финансирања културе у Србији.
Режисер Срдан Голубовић истакао је важност културе као основног елемента идентитета једног народа. Навео је и да је улагање у културу неопходно да бисмо живели у бољој земљи и бољем друштву.
Панелисти су, током јавног слушања, представили различите европске моделе финансирања културе, као и кампање, пројекте и програме који се спроводе у европским државама.
Координатор за фондове Европске уније Канцеларије за европске интеграције Републике Србије Огњен Мирић дао је приказ европских финансијских инструмената за финансирање културе. Представио је и непрофитне и развојне пројекте који се реализују у Србији из предприступних ИПА фондова Европске уније.
Представница пољског Института Адам Мицкијевич, Ана Хиерополитанска, присутне је упознала са резултатима и ефектима кампање која се водила у Пољској, под називом „1% за културу“, док је чешке перспективе финансирања културе образложила Ева Жакова, испред Канцеларије програма „Култура“ у Чешкој Републици.
Компаративну анализу пореских олакшица у сектору културе представила је мр Весна Ћорић Ерић из Института за упоредно право. Указала је на стандардне пореске мере које се примењују у различитим државама, али и на иновативне мере, као што је финансирање културе од прихода државне лутрије.
Представник Министарства културе Републике Хрватске Младен Шпехар говорио је о суфинансирању независног сектора културе у Хрватској, кроз фондацију Култура Нова и програм „Подузетнички импулс за креативне индустрије“.
Представница канцеларије Тачка културног контакта Србије, Министарства културе и информисања Лола Јоксимовић представила је програм Европске уније за културни и креативни сектор под називом „Креативна Европа“ (2014-2020) за који Министарство културе треба да потпише Меморандум о разумевању са Европском Комисијом како би омогућила учешће институција кутлуре из Србије.
Јавном слушању су присуствовали народни посланици, представници министарстава, представници амбасада, институција културе, као и независног сектора у култури. Током расправе која је уследила, учесници су истакли да се из буџета издваја недовољно средстава за културу, али и да је неопходно направити листу приоритета њеног финансирања. Говорило се и о потреби препознавања јавног интереса у култури, као и о неопходности развијања културних потреба грађана и неговања уметничких укуса. Учесници јавног слушања разговарали су и о томе како поједина законска решења утичу на рад институција културе, а указали на потребу ослобађања од пореза донатора и спозора културе.
Затварајући јавно слушање, председница Одбора за културу и информисање Весна Марјановић нагласила је да ће, на основу вођене дискусије, Одбор на некој од наредних седница утврдити мере и препоруке које ће упитити Министарству културе и информисања и Министарству финансија и привреде, како би се радило на решавању проблема финансирања културе у Србији.
Ово јавно слушање организовано је уз подршку УНДП-а и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC).


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5