8. април 2011. Учесници јавног слушања

8. април 2011. Учесници јавног слушања

Петак, 8. април 2011.

Одржано Јавно слушање о унапређењу положаја Рома и имплементацији декаде Рома

Поводом обележавања Светског дана Рома, Одбор за међунационалне односе у сарадњи са Пододбором за разматрање питања у вези са унапређењем положаја Рома и имплементацију Декаде Рома, организовао је у Дому Народне скупштине, 8. априла, авно слушање на тему ''Анализа постојећег стања у спровођењу Стратегије за унапређење положаја Рома и имплементације Декаде Рома''.Поздрављајући присутне, потпредседница Народне скупштине Јудита Поповић је навела да се, у одговорима на Упитник који је Србија уручила Европској комисији, наводи да највећи број истраживача процењује да у Србији живи око 450.000 Рома, као и да би Србија требало да учествује у стратегији за инклузију Рома коју припрема Европска комисија. Поповић је нагласила да је инклузија Рома један од приоритета мађарског председавања ЕУ у првој половини текуће године.

Министар за културу, информисање и информационо дрштво Предраг Марковић је указао да је неопходно урадити анализу стања и услова живота ромске популације и нагласио да је важно усмерити новчана средства у праве сврхе. Марковић је навео податак да је током 2010. године Министарство издвојило око 20 милиона динара за 26 различитих пројеката за помоћ ромској заједници и култури. Министар Марковић је најавио и формирање Савета за чување и неговање Рома.

Председник Одбора за међунационалне односе Милетић Михајловић је истакао да је образовање ромске нације један од приоритета у наставку Декаде Рома. Михајловић је навео податке по којима је 80 одсто Рома неписмено или полуписмено, да само пет одсто има завршену средњу школу, док оних са високим образовањем има само око 0,2 одсто. Он је казао да је неопходно водити ефикасну и делотворну политику и да је доста урађено на том плану, али да је то још увек недовољно.

Заменик шефа делегације ЕУ у Србији Адриано Мартинс, поздрављајући присутне истакао је да је ЕУ финансирала пројекте који се тичу побољшања положаја Рома и додао да ће у наредних неколико година уложити 11 милиона евра за образовање и то како за децу предшколског узраста, тако и за ђаке основношколског образовања, за децу која напуштају школу и ромске наставнике.

Шеф представништва УНДП у Београду Вилиам Инфанте истакао је да током Декаде Рома, која је започела 2005. године, постигнут напредак, али да је неопходно да се што већи број ромске популације укључи у систем образовања. Инфанте је нагласио да је потребно да се уз помоћ Владе Републике Србије обави попис и идентификација свих Рома, као и да се укину трошкови за добијање крштенице и других докумената.

У јавном слушању узели су учешће својим излагањима и Јован Дамјановић, народни посланик и председник Одбора за културу НСРНМ, Антје Ротемунд, директорка Канцеларије Савета Европе, Тинде Ковач-Церовић, државни секретара у Министарству просвете и науке, Славица Денић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу, Љиљана Лучић, државна секретарка у Министарсту рада и социјалне политике, Љиљана Џувер, помоћница министра економије и регионалног развоја, Владимир Чакаревић, саветник у Министарству здравља, Божана Лукић, саветница у Сектору за просторно планирање и становање у Министарству животне средине, рударства и просторног планирања, Иван Георгинов, помоћник директора Комесаријата за избеглице, Жарко Шундерић, менаџер Тима за имплементацију Стратегије за смањење сиромаштва у Кабинету потредседника Владе Републике Србије Божидара Ђелића, Ненад Васић ИО НСРНМ и Љуана Коке, из Канцеларије за спровођење Стратегије Рома.

Јавним слушањем је председавао председник Пододбора Витомир Михајловић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2