19. новембар 2013. Јавно слушање у организацији Одбора за права детета

19. новембар 2013. Јавно слушање у организацији Одбора за права детета

Уторак, 19. новембар 2013.

Одржано јавно слушање у организацији Одбора за права детета

У организацији Одбора за права детета, у Дому Народне скуштине одржано је јавно слушање на тему „Представљање Посебног извештаја Повереника за заштиту равноправности о дискриминацији деце у Србији“.


Др Небојша Стефановић, председник Одбора за права детета, отворио је јавно слушање и оценио да је држава Србија дужна да сваком детету обезбеди подједнаку могућност за безбрижно детињство и достојанствено одрастање. Додао је да је стратешки циљ Србије стварање здравог и стабилног друштва, друштва са нултом толеранцијом на било који вид насиља, посебно насиља над децом. Стефановић је позвао све надлежне државне органе, локалну самоуправу, здравствене центре, центре за социјални рад и школе да остваре пуну координацију у превенцији злостављања и занемаривања деце, као кључну и најважнију стратегију улагања у здраво друштво и здраву будућност Србије.
Мајкл Сент Лот, директор УНИЦЕФ-а за Србију похвалио је законска решења Србије у погледу борбе против дискриминације и оценио да, иако дискриминација још увек постоји, ово јавно слушање представља потврду да се у Србији препознаје важност њеног искорењивања. Он је додао да Извештај Повереника за заштиту равноправности помаже у дефинисању циљева и стратегија у борби против дискриминације.
Невена Петрушић, Повереник за заштиту равноправности изразила је задовољство због спремности да се дискриминацијом деце позабави друштво у целини. Петрушић је истакла да из овог Извештаја може да се закључи да су неопходне још делотворније мере када је у питању борба против дискриминације над децом, како би се сваком детету омогућило да постане пуноправни члан наше заједнице.
У наставку јавног слушања, чланови Панела Младих Повереника за заштиту равноправности представили су Посебан извештај Повереника за заштиту равноправности о дискриминацији деце у Србији. Они су навели да су најчешће дискриминисана деца у Србији деца са инвалидитетом и деца ромске националности. У Извештају је наведено да је Повереник за заштиту равноправности од 2011. до 2013. године покренуо девет антидискриминационих парница, од којих су се четири односиле на дискриминацију деце и младих, поднето је десет захтева за покретање прекршајних поступака, од којих су се три односила на децу и 11 законодавних иницијатива и мишљења о прописима од којих су се на децу односиле две.
На крају јавног слушања, председник Одбора за права детета др Небојша Стефановић и Повереник за заштиту равноправности доделили су сертификате о завршеној обуци члановима Панела младих.
Јавном слушању су присуствовали народни посланици, представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, УНИЦЕФ-а, Канцеларије за људска и мањинска права, Центра за права детета, Грађанске иницијативе и невладиног сектора.

Јавно слушање организовано је уз подршку УНИЦЕФ-а и Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) кроз Пројекат под називом: “Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”, који се спроводи у сарадњи Народне скупштине и ове две организације.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 19. новембар 2013. | јавно слушање: Представљање посебног извештаја Повереника за заштиту равноправности о дискриминацији деце у Србији 19.11.2013.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2