Четвртак, 23. мај 2013.

Одржано јавно слушање у организацији Одбора за дијаспору и Србе у региону

У организацији Одбора за дијаспору и Србе у региону, данас је у Дому Народне скуштине одржано јавно слушање на тему „Србија и дијаспора – како унапредити сарадњу?“.


Јавно слушање отворио је Александар Чотрић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону, истичући да је циљ расправе да се дође до предлога и закључака како унапредити законе које доноси Народна скупштина, а који се односе на српску дијаспору. Чотрић је изразио наду да ће овакви сусрети допринети стварању погодности за привлачење више инвестиција из иностранства у Србију, већем учешћу дијаспоре у приватизацијама и у друштвеном и политичком животу Србије. Такође ће допринети приближавању наше земље европским интеграцијама и партнерским односима са земаљама у којима живе наши исељеници, лакшем стицању српског држављанства, квалитетнијем информисању, учењу матерњег језика и очувању идентитета српске дијаспоре.
Директорка канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, др Славка Драшковић навела је да у дијаспори живи око три милиона Срба што представља велики потенцијал и додала да је један од задатака овог скупа да се тај потенцијал препозна и искористи. Она је истакла да дијаспора својим угледом и контактима може да представља амбасадоре Србије у иностранству и помогне да се поврати углед Србије. Драшковић је најавила и доношење акционог плана за спровођење Стратегије за унапређење и јачање односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону за 2013. и 2014. годину, који има за циљ јачање односа између Србије и дијаспоре.
О могућим облицима будуће сарадње дијаспоре и Србије говорили су успешни привредници и бизнисмени српског порекла из САД, Немачке, Аустрије, Аустралије, Канаде, Русије, Велике Британије и Финске. Они су истакли да је неопходно дефинисати циљеве сарадње и створити услове за инвестиције из иностранства.
Учесницима скупа обратили су се и Дејан Радуловић, помоћник министра регионалног развоја и локалне самоуправе, др Биљана Хронеос Красавац, специјални саветник за међународне финансијске институције у Министарству финансија и привреде, Зоран Перишић, градоначелник Ниша, Милан Ћупрић, шеф Одсека за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Филип Кунтић, виши саветник за стране инвестиције Агенције за страна улагања и промоцију извоза СИЕПА, Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина и Срђан Бошковић, саветник у Центру за дијаспору Привредне коморе Србије.
Скупу су присуствовали народни посланици, амбасадори, представници међународних организација, пословних удружења и невладиних организација.
Јавно слушање организовано је уз подршку програма Уједњених нација за развој (УНДП) кроз пројекат под називом: “Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”, финансиран од стране швајцарске агенције и уз подршку Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
недеља, 2. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја