9. март 2012. године Учесници јавног слушања ''Политика европског региона Светске здравствене организације „Здравље 2020“ – здравље у свим политикама и Србија''

9. март 2012. године Учесници јавног слушања ''Политика европског региона Светске здравствене организације „Здравље 2020“ – здравље у свим политикама и Србија''

Петак, 9. март 2012.

Одржано јавно слушање на тему: Политика европског региона Светске здравствене организације „Здравље 2020“ – здравље у свим политикама и Србија

Јавно слушање на тему: Политика европског региона Светске здравствене организације „Здравље 2020“ – здравље у свим политикама и Србија, у организацији Одбора за здравље и породицу, одржано је данас у Дому Народне скупштине.


Председник Одбора за здравље и породицу др Паја Момчилов отварајући јавно слушање навео је да ће документ СЗО „Здравље 2020“ бити усвојен у наредним месецима и да ће обележити здравствену политику европског региона у наведеном периоду. Битно је да у Србији разговарамо о овом документу и да мобилишемо друштвену јавност да спремно дочека његово доношење и успешно примени зацртане циљеве, нагласио је др Момчилов.
Шефица Канцеларије Светске здравствене организације за Србију др Дорит Ницан Калуски присутнима је представила основне поставке нове здравствене политике европског региона СЗО „Здравље 2020“. Др Калуски је навела да је циљ овог документа да се унапреди здравље и добробит становништва смањењем неједнакост у приступу здравственој заштити и обезбеди одрживост здравственог система у чијем се седишту налази човек. Др Калуски је представила и приоритете нове здравствене политике европског региона.
Министар здравља проф. др Зоран Станковић поздравио је идеју усвајања документа СЗО „Здравље 2020“, који подразумева бригу за здравље кроз све политике у држави, јер без свеобухватног приступа Владе и целог друштва нема адекватног одговора у решавању изазова који се налазе пред здравственим системом. Битно је и ускладити циљеве и мере на националном нивоу са европским стратегијама, нагласио је министар Станковић.
Заменик председника Одбора за здравље и породицу др Симо Вуковић оценио је да вредност овог документа лежи у стратешком интерсекторском приступу и добро постављеним циљевима, а да је на Одбору да учини даље кораке у јачању своје контролне улоге у вођењу здравствених политика, као и даље развијање представничке улоге кроз комуникацију са грађанима, цивилним сектором и академском заједницом. Такође, усвајање нових системских закона из области здравства, контрола њиховог спровођења, као и оцена ефеката здравствене политике јесу задаци који стоје пред Народном скупштином и Одбором за здравље и породицу, навео је др Вуковић.

Директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић-Батут“ др Тања Кнежевић представила је основне демографске и здравствене показатеље стања у Србији, док је представник Републичког фонда за здравствено осигурање Србије Петар Стајковић говорио о улози Фонда у здравственом систему Србије и о изазовима са којима се Фонд сусреће.
Председник Здравственог савета Србије др Драган Делић је учесницима јавног слушања указао на улогу овог тела у спровођењу политике европског региона СЗО „Здравље 2020“. Представници Дијабетолошког савеза Србије, Српског лекарског друштва, националних медицинских асоцијација-комора такође су узели учешће на јавном слушању, представљајући улогу удружења пацијената, стручних организација и националних медицинских асоцијација у спровођењу политике „Здравље 2020“ у Србији.
У наставку јавног слушања, представница удружења „Клуб здравље“ и уредница веб портала „Здравоскоп“ је говорила о улози медија у информисању и едуковању јавности о стању и о политикама у домаћем здравству, док је о документу „Здравље 2020“ из перспективе невладиног сектора присутнима говорила представница организације „Доктори против корупције“.
Учесници јавног слушања су се, након излагања учесника и обављене расправе сложили o следећим ставовима, које можете прочитати ОВДЕ.Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4