26. новембар 2019. Јавно слушање на тему Спречавање насиља над женама

26. новембар 2019. Јавно слушање на тему Спречавање насиља над женама

Уторак, 26. новембар 2019.

Одржано јавно слушање на тему спречавања насиља над женама

Јавно слушање на тему Спречавање насиља над женама, у организацији Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, одржано је у Народној скупштини.


Председница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Јасмина Каранац истакла је да је циљ јавног слушања дискусија о примени закона у овој области, као и конструктиван разговор о мерама и активностима које се у Србији предузимају ради спречавања насиља над женама. Она је навела да је равноправност полова у Републици Србији принцип и стратешко опредељење, те да је неопходно ангажовање целокупне заједнице на охрабривању жена да пријаве насиље и оснаживању друштва да им помогне.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Њ. Е. Андреа Орицио подвукао је да је насиље над женама изузетан изазов за свако друштво јер је њихов социоекономски положај и даље знатно лошији. Орицио је нагласио да се ова тема тиче свих грађана, без обзира на пол, указавши да корен проблема представљају стереотипи и предрасуде о неједнаким односима моћи између мушкараца и жена.

Народна посланица и чланица Женске парламентарне мреже Елвира Ковач подсетила је да је Србија 2013. године ратификовала Конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, тзв. Истанбулску конвенцију, и са њом ускладила свој правни систем. „Законски оквир је значајно унапређен механизмима које ставља на располагање, а који подразумевају и примену хитних мера у поступању надлежних органа. Међутим, неопходна је још јача борба свих институција, медија, али и читавог друштва“, поручила је Ковач.

В.д. директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије др Сузана Пауновић напоменула је да је Република Србија потписница осам међународних уговора, донетих под окриљем Уједињених нација, међу којима је и CEDAW конвенција, а све у циљу елиминисања свих облика дискриминације жена и заштите од насиља. „Од великог је значаја поверење жртава у институције и свест да ће добити адекватну помоћ. Према подацима Министарства правде, у последњих годину дана разматрано је 119 хиљада случајева насиља у породици, што указује да смо успели да охрабримо жртве да пријаве насиље, али и повећали ефикасност институција“, истакла је Пауновић.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић нагласила је велики значај активног укључивања академске заједнице у решавање овог проблема. „Говоримо о појави у чијем су корену подређени положај жена у друштву и очекивања о родним улогама, па зато рана едукација деце има изузетно важну улогу у отклањању неравноправности које произлазе из друштвених норми“, објаснила је Јанковић. Према њеним речима, у будућности највише пажње треба посветити превенцији дискриминације и самог насиља.

Учесницима јавног слушања представљени су ефекти и искуства након две године примене Закона о спречавању насиља у породици и Закона о изменама и допунама Кривичног законика. О томе су говориле представница Министарства правде Горјана Мирчић Чалуковић, Министарства унутрашњих послова Стана Пантелић и Министарства за рад, борачка и социјална питања Биљана Стојковић.

Професорка Универзитета у Београду проф. др Марија Бабовић представила је налазе ОЕБС истраживања: „Добробит и безбедност жена“.

Након дискусије, представница Саветовалишта против насиља у породици-Сигурна кућа Београда Ана Анђелковић, изнеле су препоруке за унапређење примене закона.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 26. новембар 2019. | јавно слушање: Спречавање насиља над женама 26.11.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4