24. јул 2013. Учесници јавног слушање на тему Пројекат пловног пута Канал Морава

24. јул 2013. Учесници јавног слушање на тему Пројекат пловног пута Канал Морава

Среда, 24. јул 2013.

Одржано јавно слушање на тему Пројекат пловног пута Канал Морава

У организацији Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, данас је у Дому Народне скуштине одржано јавно слушање на тему „Пројекат пловног пута Канал Морава“.


Дејан Раденковић, председник Одбора, отворио је јавно слушање и поздравиo учеснике, изражавајући задовољство због великог одзива стручне јавности.

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања проф. др Милан Бачевић је истакао да овакав пројекат омогућава Србији да валоризује свој географски положај, да се приближи Западној и Централној Европи и да се повеже са свим осталим деловима света. Министар је додао да је овај пројекат мултидисциплинаран, јер није реч само о пловном путу, већ овакав пројекат, између осталог, обезбеђује и одбрану од поплава око 80 хектара пољопривредног земљишта, омогућава производњу електричне енергије на најмање пет хидроелектрана, ствара услове за различите типове туризма, успорава процес одумирања села, штити животну средину, уређује обале. Такође, Бачевић је оценио да ни пловност не треба да се занемари, јер су трошкови пловидбеног транспорта много нижи у односу на остале облике саобраћаја. Министар је навео да се у наредном периоду очекују резултати студије изводљивости, који ће показати да ли ће овај пројекат бити реализован.

Током дискусије, било је речи о цени одржавања канала, проблемима које може условити ерозија, исплативости овог пројекта и року када се очекује да ће студија изводљивости бити завршена.

Учесници јавног слушања били су, поред народних посланика, и представници Републичке агенције за просторно планирање, представници локалних самоуправа, Удружења капетана унутрашње пловидбе, професори Саобраћајног и Географског универзитета, представници Саобраћајног института ЦИП, невладиног сектора, јавних предузећа и председник Координационог тима асоцијације Rotary клубова Македоније и Србије за јавно заступање идеје пловног пута Дунав-Морава-Вардар-Егеј.

Јавно слушање организовано је уз подршку програма Уједњених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), кроз пројекат Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине, који се спроводи у сарадњи Народне скупштине и ове две организације.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Среда, 24. јул 2013. | јавно слушање: Пројекат пловног пута Канал Морава 24.07.2013.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2