Четвртак, 22. децембар 2011.

Одржано јавно слушање на тему ”Примена Националног акционог плана за имплементацију Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1325- Жене, мир и безбедност”

У организацији Одбора за одбрану и безбедност данас је одржано јавно слушање на тему: ”Примена Националног акционог плана за имплементацију Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1325 - Жене, мир и безбедност“.


Отварајући јавно слушање, члан Одбора за одбрану у безбедност Мехо Омеровић је истакао да након годину дана од када је Влада Републике Србије усвојила Национални акциони план за имплементацију Резолуције 1325 СБ УН, треба да се оцени шта се урадило на његовој примени, који су задаци у будућности и шта Народна скупштина треба да уради, пре свега у контроли примене Националног акционог плана. Омеровић је нагласио да је Република Србија препознала значај увођења родне равноправности у реформу сектора безбедности, истичући да питање безбедности није само мушка тема.

Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да су се времена и начин мишљења променили, тако да се питањима безбедности не баве више само мушкарци, већ да су и жене активан чинилац у успостављању стабилниости и безбедности. Оне имају улогу као градитељке мира, политичарке и активисткиње. Председница је указала да посебну пажњу треба посветити формирању и функционисању институционалних механизама за примену Националног акционог плана и да је неопходно образовање Надзорног тела за праћење и спровођење НАП-а, што је у надлежности Народне скупштине, а кога ће чинити представници надлежних одбора Народне скупштине и повереник за заштиту равноправности.

Чланица Одбора за родну равноправност Јелена Травар Миљевић подсетила је присутне да је Србија једна од 21 државе које су усвојиле Резолуцију 1325 СБ УН и да се тиме ојачава улога жена у рефорском процесима сектора безбедности и постиже родна равноправност. Травар Миљевић је указала да је пред Народном скупштином задатак формирања Надзорног одбора за праћење спровођења НАП-а и предложила је да се председници Народне скупштине упути предлог да се одржи седница Народне скупштине на којој ће се донети Одлука о формирању Надзорног тела у који ће надлежни одбори Народне скупштине делегирати своје представнике.

Соња Лихт, председница Београдког фонда за политичку изузетност, који спроводи пројекат Партнерство за род и људску безбедност, истакла је да су у том пројекту заједно учествовали представници законодаване власти, извршне власти, независних регулаторних тела, као и цивилног друштва, што показује политичку зрелост нашег друштва, указавши да су то битни кораци у јачању парламентарне демократије и државе.

Своја излагања на јавном слушању имали су и др Тања Мишчевић, државна секретарка Министарства одбране и и председница Политичког савета за спровођење Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН – Жене, мир безбедност, Весна Николић, начелница Одељења за опште правне послове у Секретаријату министарства Унутрашњих послова и председница Мултисекторског координационог тела за спровођење Националног акционог плана и генерал - мајор др Божидар Форца, начелник Управе за стратегијско планирање сектора за политику одбране Министарства одбране и заменик председнице Мултисекторског кооординационог тела. Они су говорили о предузетим мерама, активностима и резултатима након годину дана од усвајања Националног акционог плана, као и о предстојећим корацима у његовом спровођењу.

У расправи која је уследила, учествовале су Драгана Петровић из Савета за равноправност полова Владе Републике Србије, Соња Стојановић директорка Београдског центра за безбедносну политику, Зорана Антонијевић из Мисије ОЕБС у Србији. Говорило се о потреби континуираног рада на спровођењу Националног акционог плана за имплементацију Резолуције 1325 СБ УН, као и о потреби спровођења статистичких анализа, али и квалитативних истраживања о заступљености и учешћу жена у сектору безбедности.

Потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић, учествујући у расправи, истакла је да је најбитније јасно објаснити грађанима и грађанкама Србије шта значи родна равноправност у сектору безбедности, док је народни посланик Константин Арсеновић изразио уверење да ће се настравити са успешним увођењем принципа родне равноправности у област одбране и безбедности.
Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја