Уторак, 6. децембар 2011.

Одржано јавно слушање на тему „Израда социјалне карте за 200 породица чији су блиски сродници киднаповани или нестали на Косову и Метохији“

Јавно слушање на тему „Израда социјалне карте за 200 породица чији су блиски сродници киднаповани или нестали на Косову и Метохији“, у организацији Одбора за рад, борачка и социјална питања, одржано је данас у Дому Народне скупштине.


Пројекат израде социјале карте за 200 породица чији су блиски сродници киднаповани или нестали на Косову и Метохији, иницирали су Удружење породица киднапованих и несталих на КиМ и Удружење жена са Косова и Метохије, а подржала је Међународна комисија за нестала лица.

Председник Oдбора за рад, борачка и социјална питања Мехо Омеровић истакао је да породице киднапованих и несталих лица, као интерно расељена лица, живе у изузетно тешким условима. Нарочито су материјално угрожени они који су присиљени да изнајмљују приватан смештај, као и смештени у колективним центрима. Решавање проблема лошег положаја породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији, као и добијање информације о њиховим судбинама, захтева улагање заједничких напора и међународне заједнице и државних органа, закључио је Омеровић.

Председница Удружење породица киднапованих и несталих на КиМ Верица Томановић указала је да се овим пројектом испитује положај 200 породица у статусу интерно расељених лица, на територији Београда и степен остваривања њихових права. Истакла је да не постоји јасна и прецизна евиденција о тачном броју несталих и киднапованих лица на територији Косова и Метохије и нагласила је потребу сарадње институција државе и међународне заједнице. Породице несталих и киднапованих нису оствариле своја права прописана међународним правом, истакла је Томановић.

Проблем одсуства тачне евиденције и неусаглашености података из различитих извора, везаних за број несталих и киднапованих лица на Косову и Метохији, нагласила је и представница Удружења жена са КиМ Деса Топличевић.

Са методологијом рада на прикупљању података и са резултатима добијеним истраживањем за потребе пројекта израде социјалне карте за 200 породица чији су блиски сродници киднаповани или нестали на Косову и Метохији, присутне је упознала секретарка Партнерског пројекта за израду социјалне карте Вукосава Стевановић.

У својству председника Комисије за за нестала лица Владе Републике Србије, присутнима се обратио и генерални секретар Народне скупштине Вељко Одаловић, истичући да је изостанак одговора о судбини киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији једна од најтежих тема и најтежих последица ратних дешавања. Констатовао је да су правосудни органи у Србији процесуирали злочине над албанским становништвом на Косову и Метохији, али да то није учињено и са друге стране. Одаловић се, као и остали саговорници, осврнуо и на одсуство јединствене и консолидоване листе несталих и киднапованих на територији Косова и Метохије.

Метју Холидеј, председник Међународне комисије за нестала лица која је финансирала пројекат нагласио је кључну улогу Удружење породица киднапованих и несталих на КиМ и Удружења жена са КиМ за покретање тог пројекта, као и у прикупљању релевантних података за потребе пројекта.

У наставку је уследила дискусија у којој су учествовали чланови породица киднапованих и несталих, као и представници организација које се баве овом темом.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
субота, 26. новембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја