3. децембар 2021. Учесници јавног слушања

3. децембар 2021. Учесници јавног слушања

Петак, 3. децембар 2021.

Одржано јавно слушање тему: Спровођење споразума Конференције Уједињених нација о климатским променама - COP26 у Србији

Јавно слушање на тему: Спровођење споразума Конференције Уједињених нација о климатским променама - COP26 у Србији, одржано је у Дому Народне скупштине, у организацији Одбора за заштиту животне средине.


Председник Народне скупштине Ивица Дачић, учесницима јавног слушања пренео је главне поруке са климатске Конференције, на којој је учествовао у оквиру дебате председника парламената, у организацији Интерпарламентарне уније. Истакао је да је борба против климатских промена постала главна тема у данашњем свету и најважнији део националних политика.

Дачић је навео да је Србија активна у тој борби и да су ове године направљени крупни кораци у доприносу глобалним настојањима, пре свега кроз усвајање Закона о климатским променама и сета од четири закона из области енергетике. „Народна скупштина ће својим активностима и даље радити на унапређивању регулаторног оквира и имплементацији зелене агенде у Србији“, истакао је Ивица Дачић.

У свом обраћању, указао је и на вишегодишњи успешан рад неформалне Зелене посланичке групе.

Председник Одбора др Љубинко Ракоњац истакао је да је у Народној скупштини за мање од годину дана донето шест закона из области заштите животне средине и да су сви чланови Одбора веома задовољни том активношћу. То такође, како је истакао, говори и о активном раду Министарства за заштиту животне средине.

На панелима који су уследили, представници државних институција изнели су ставове по питању климатских промена и разматрали начине за решавање тог проблема. Уследиле су две панел расправе у којима су учествовали: Јелена Танасковић, државни секретар Министарство заштите животне средине; проф. др Ивица Радовић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја; Јелена Благојевић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде; Ђорђе Милић, помоћник министра, Сектор за просторно планирање и урбанизам, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре; Ивана Вилотијевић, секретар Секретеријата за заштиту животне средине Града Београда; Дубравка Филиповски, координатор неформалне Зелене посланичке групе; Нада Лазић, специјални саветник за одрживи развој, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог; Горан Пејановић, помоћник директора, Сектор националног центра за климатске промене, развој климатских модела и оцену ризика елементарних непогода, Републички хидрометеоролошки завод; Данијела Божанић, климатолог; проф. др Ратко Кадовић и проф. др Василије Исаје у име Универзитета у Београду.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 3. децембар 2021. | јавно слушање: Спровођење споразума Конференције Уједињених нација о климатским променама - COP26 у Србији 03.12.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
субота, 23. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја