2. април 2013. Учесници јавног слушања поводом доношења резолуције о законодавној политици

2. април 2013. Учесници јавног слушања поводом доношења резолуције о законодавној политици

Уторак, 2. април 2013.

Одржано јавно слушање поводом доношења резолуције о законодавној политици

У организацији Одбора за уставна питања и законодавство данас је у Дому Народне скупштине одржано јавно слушање на тему: ”Доношење резолуције о законодавној политици“.


Јавно слушање је отворио Срђан Миковић, заменик председника Одбора за уставна питања и законодавство, а учеснике скупа је, у име председника Народне скупштине поздравила Гордана Чомић, потпредседница Скупштине. Истакла је да ефикасан законодавни процес представља предуслов за доношење добрих закона и указала на значај процедура и правила за унапређење законодавног процеса. Ако се закони доносе, а да пре тога нема процедура и правила, стално ће се заостајати у изградњи културе владавине права, нагласила је Гордана Чомић и посебно подржала део резолуције у којем се предвиђа да подзаконски акти прате доношење закона и да истовремено улазе у скупштинску процедуру.

Михаел Хазенау, заменик шефа Мисије Амбасаде Савезне Републике Немачке је рекао да Немачка са великим интересовањем прати процес реформи у Србији и да је спремна да јој на том путу помогне. По његовом мишљењу, процес доношења закона мора да буде транспарентан и ефикасан и у њему поред парламента морају да учествују све друге заинтересоване стране. Предложена резолуција се ослања на податке и анализе законодавног процеса из пројекта “Подршка спровођењу правних реформи у Србији”, који је финансирао немачки ГИЗ, рекао је Хазенау и додао да је тај пројекат у Србији присутан од 2001. године, а да су 2011. почели нови пројекат за правну реформу који ће трајати осам година.

Председник Одбора за уставна питања и законодавство мр Владимир Цвијан је истакао да је предложену резолуцију потписало 25 чланова и заменика чланова Одбора из свих странака и изразио очекивање да ће тај документ добити једногласну подршку у Народној скупштини. Навео је да је резолуција “круна” дугогодишње сарадње Народне скупштине и овог одбора са међународним институцијама, у оквиру које су донета и Јединствена методолошка правила за израду и примену прописа. Срђан Миковић је у уводном излагању указао је на то да предложена резолуција представља новину у нашем правном систему и да је циљ њеног доношења унапређење у изради, усвајању и примени прописа. Резолуција обухвата проблеме и потребе у законодавној политици и смернице за праћење примене постојећих закона, рекао је Миковић и најавио је да ће се од сада сваке године оцењивати напредак законодавног процеса.

Лидер пројекта ГИЗ – Правна реформа у Србији, др Мајк Фалке истакао је да је за успешну примену резолуције кључно учествовање Владе, Народне скупштине, као и институција јавног и приватног сектора. Фалке је исказао пуну подршку имплементацији резолуције у законодавни систем Србије.

Проф. др Добросав Миловановић, члан Радне групе за израду Предлога резолуције, истакао је да је ово стратешки документ који Народна скупштина треба да усвоји и додао да је унапређење законодавног процеса један од кључних фактора унутрашњих реформи.

У дискусији која је уследила учесници скупа били су јединствени у ставу да ће усвајање Предлога резолуције имати велики значај за даље унапређивање законодавног процеса. Такође, изнели су и стручна мишљења, предлоге и сугестије који ће, пре него што се Предлог резолуције стави на дневни ред седнице Народне скупштине, бити узети у обзир приликом израде коначног текста овог документа.

Јавном слушању присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора за уставна питања и законодавство, народни посланици, заменик генералног секретара Народне скупштине, представници Владе и министарстава, Скупштине АП Војводине, Републичког секретаријата за законодавство, Заштитник грађана, представници Канцеларије за европске интеграције, Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, Народне банке Србије, независних државних органа, цивилног сектора, међународних организација које учествују у парламентарним програмима, Привредне коморе Србије, Правног факултета у Београду, као и представници академске и стручне јавности.Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
субота, 1. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја