4. фебруар 2020. Јавно слушање о Предлогу закона о изменама Закона о избору народних посланика и Предлогу закона о изменама и допуни Закона о локалним изборима

4. фебруар 2020. Јавно слушање о Предлогу закона о изменама Закона о избору народних посланика и Предлогу закона о изменама и допуни Закона о локалним изборима

Уторак, 4. фебруар 2020.

Одржано јавно слушање, разматрано смањење изборног цензуса

Јавно слушање Одбора за уставна питања и законодавство о Предлогу закона о изменама Закона о избору народних посланика и Предлогу закона о изменама и допуни Закона о локалним изборима, одржано је у Дому Народне скупштине. Предлоге закона поднела су 103 народна посланика, чланова Посланичке групе Српска напредна странка.


Заменик председника ПГ Српска напредна странка др Владимир Орлић представио је предлоге закона, истакавши да је најзначајнија промена смањење изборног цензуса са 5 на 3 одсто.

„Предложене измене Закона о избору народних посланика имају првенствено за циљ смањење изборног прага, цензуса, што ће обезбедити да се изборна воља грађана адекватније преслика на сазив Народне скупштине и да изборна воља грађана, која није преовлађујућа, буде политички артикулисана и на одређени начин заступљена у Народној скупштини“, рекао је Орлић, наглашавајући да се тиме повећава степен демократичности самог изборног процеса, али и рада Народне скупштине.

Предлогом закона дефинише се и политичка странка националних мањина, али искључиво у смислу остваривања права на учешће у расподели посланичких мандата без примене изборног цензуса. Другим речима, независно од тога да ли је одређена политичка странка регистрована као политичка страна националних мањина, она у изборном процесу, а конкретно приликом одлучивања да ли може добити мандате иако није прешла цензус, има статус политичке странке националних мањина само ако Републичка изборна комисија утврди да јој је основни циљ представљање и заступање интереса националних мањина и заштита и побољшање права њених припадника.

Наведене измене односе се и на и поделу одборничких мандата у јединицама локалне самоуправе, а Предлогом закона о изменама и допуни Закона о локалним изборима дефинише се крајњи рок за расписивање избора.

„Спремни смо да саслушамо све предлоге поткрепљене добром аргументацијом, како бисмо дошли до решења којим ће бити задовољан најшири политички круг“, рекао је Орлић.

Орлић је нагласио да мотиве за смањење цензуса не треба доводити у питање.

„Потенцијална штета је искључиво на страни онога ко има доминантни изборни резултат. Тога смо свесни, али желимо додатни развој плурализма и остваривање могућности да се мишљење грађана представи на најадекватнији начин“, поручио је Орлић. Он је демантовао наводе да се о смањењу цензуса није довољно говорило у јавности, истакавши да је та тема већ дуго присутна и подсетио да је својевремено и Парламентарна скупштина Савета Европе препоручивала изборни цензус од 3 одсто као генерално изборно правило. Такође, подсетио је да је владајућа коалиција, променама изборних услова кроз међустраначки дијалог, јасно показала решеност за унапређење изборног процеса.

Председник Одбора за уставна питања и законодавство Ђорђе Комленски, истакао је, по завршетку расправе, да ће бити сачињена информација која ће бити достављена на разматрање Народној скупштине.

Јавном слушању присуствовали су представници заштитника грађана, Европске уније, Амбасаде Велике Британије, ОЕБС-а, ЦРТЕ, Европског покрета у Србији, АП Војводине и Скупштине АП Војводине и ЦЕСИД-а, као и представници парламентарних и ванпарламентарних странака.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 4. фебруар 2020. | јавно слушање: о Предлогу закона о изменама Закона о избору народних посланика и Предлогу закона о изменама и допуни Закона о локалним изборима 04.02.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5