Учесници панел дискусија о нелегалној трговини људским органима

Учесници панел дискусија о нелегалној трговини људским органима

Субота, 9. јул 2011.

Одржана панел дискусија о нелегалној трговини људским органима

Током четвртог дана рада Парламентарне скупштине ОЕБС, одржана је посебан панел о нелегалној трговини људским органима, на којој су се присутнима обратили министар иностраних послова Вук Јеремић, предеседник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић и заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.


После поздравне речи шефа сталне делегације Народне скупштине при ПС ОЕБС Сузане Грубјешић, обраћајући се присутнима министар Јеремић је нагласио да се ради о стравичној пракси до сада незабележеној у крвавим аналима бруталних ратова у Европи. Уколико се ове тврдње докажу, ОВК ће бити оптужена за једну потпуно нову категорију ратних злочина - или, како је дефинисано у нацрту резолуције, за екстреман злочин против човечности, додао је Јеремић. Министар је изразио уверење да не сме бити никакве сумње у погледу тога да се овакве оптужбе морају детаљно истржити. За овај задатак неопходан је мандат Савета безбедности Уједињених нација, истакао је министар Јеремић.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић је указао да се на простору бивше Југославије око 14 000 људи води као нестало, али је и упозорио да све више понестаје информација како би се њихове судбине решиле. Одаловић је нагласио да је питање несталих, приоритет за Владу, и додао да се на територији Косова и Метохије 1809 особа воде као нестале. Одаловић је нагласио да није добро то што још није почела истрага. Зато је важно да се спроведе независна и ефикасна истрага, додао је Одаловић. Стабилизација стања је нешто што нам треба, али са оваквим злочинима се не може даље. Овакве ствари морају да се окончају, закључио је Одаловић и изразио наду да ће Парламнетарна скупштина подржати српску резолуцију о борби против нелегалне трговине људским органима.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић своје обраћање је започео питањем: да ли је 12 година било потребно да се отвори ова тема. Векарић је указао да је заједнички именитељ за све, истрага која мора бити објективна и професионална, а да је кључна ствар у том процесу сведок. Он је објаснио да истрага мора бити међународна и независна, због сведока, који морају бити заштићени. Жртве немају право да чекају, апеловао је Векарић и подсетио присутне да је Тужолаштво за ратне злочине поднело 130 оптужница, као и да ће Тужилаштво крајем године изнети резултате истраге о нелегалној трговини људским органима на Косову и Метохији.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2