Петак, 27. мај 2011.

Одржана јавна дискусија „Дијалог у Парламенту о деци“

Радна група за права детета Народне скупштине и Друштво за развој деце и младих – Отворени клуб, организовали су данас јавну дискусију на тему „Дијалог у Парламенту о деци“, у згради Народне скупштине.


Јавну дискусију отворио је члан Радне групе за права детета и потпредседник Народне скупштине Никола Новаковић, а уводну реч одржали су и Ференц Симон, шеф Оперативног сектора Делегације Европске уније у Србији, Тања Фајон, посланица Европског парламента и Лесли Милер, заменица директорке канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији.

Потпредседник Никола Новаковић, у обраћању присутнима истакако је да је интерес Народне скупштине за унапређење права детета подигнут на највиши ниво оснивањем Радне групе за права детета, марта 2009.године и да је око тога постигнут политички консензус. Додатно, од наредног сазива Народне скупштине, према одредби Пословника, формираће се Одбор за права детета. Потпредседник Новаковић је представио бројне активности Радне групе, од анализе предлога закона и предлога буџета у скупштинској процедури из перспективе права детета, јачања надзорне функције Радне групе у спровођењу усвојених закона и стратегија, па до организовања јавних расправа и семинара које се тичу дечијих права. Радна група остварила је и сарадњу са ресорним министарствима, Заштитником грађана, локалним самоуправама у Србији, невладиним организацијама, као и међупарламентарну сарадњу по питању права детета.
Ференц Симон је истакако да Европска унија није само политичка и економска унија, већ и унија вредности, међу којима људска права, а посебно дечија права заузимају кључно место. Европска унија подржава у Србији пројекте социјалне инклузије и заштите деце, нарочито осетљивих категорија деце – ромске деце и деце из сеоских подручија.

Тања Фајон је указала да су деца рањива скупина и да у Европској унији чак 20 процената деце живи у условима сиромаштва. Истакла је да се Европски парламент бави правима детета у оквиру више својих одбора, уско сарађује и са УНИЦЕФ-ом и другим невладиним организацијама, а да је велики проблем у државама Европске уније то што деца углавном не познају своја права и институције којима могу да се обрате за помоћ и да их треба едуковати у том правцу.

Лесли Милер је истакла да је у последњих десет година у Србији доста учињено за унапређење положаја деце- по питању образовања, опадања смртности ромске деце, смањио се и број деце која су смештена у институцијама обезбеђеном подршком хранитељству и усвајању. У институционалном смислу, свакако је значајно оснивање Радне групе за права детета у Народној скупштини, Заштитника грађана, као и стварање мреже цивилних организација која се баве правима детета.

У наставку скупа, учешће су узели Тамара Лукшић Орландић, заменица заштитника грађана, Саша Стефановић из Друштва за развој деце и младих и Људмил Илијев из Националне мреже Бугарске.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2