Четвртак, 25. октобар 2007.

Чланови Одбора за Косово и Метохију разговарали са известиоцем ПС Савета Европе

Трочлана делегација Одбора за Косово и Метохију, коју је предводио председник Одбора Владимир Милентијевић, а у којој су били Стојанка Петковић и Звонко Михајловић, разговарала је данас са известиоцем Одбора за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савета Европе Питером Омцигом (Pieter Omtzigt).Трочлана делегација Одбора за Косово и Метохију, коју је предводио председник Одбора Владимир Милентијевић, а у којој су били Стојанка Петковић и Звонко Михајловић, разговарала је данас са известиоцем Одбора за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савета Европе Питером Омцигом (Pieter Omtzigt).

Циљ његове посете је, како је истакао, упознавање са стањем људских права на Косову и Метохији, ради припреме извештаја који ће размотрити надлежни комитет ПС СЕ, у контексту решавања коначног статуса Покрајине. Посебно га је интересовало шта Србија чини да се у Покрајини успостави поверење и створе услови за остварење људских и мањинских права за све који тамо живе.

Председник Милентијевић и чланови наше делегације указали су на тежак положај српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и даље угрожавање њихових елементарних права и слобода. Такође су истакли да се предложеним принципима за наставак преговора о будућем статусу Косова, посебно предлогом да се чак 95 одсто свих ингеренција власти пренесе на косовске институције, албанској страни чине највећи могући уступци и даје статус најповлашћеније нације.

Председник Одбора поставио је питање који је правни основ захтева албанских представника за независношћу Косова и Метохије, ако се имају у виду Резолуција СБ УН 1244 и други документи међународног права. Он је изнео мишљење да међународна заједница не би требало да орочава преговарачки процес, као ни да појединачним ставовима охрабрује албанску страну. Чланови наше делегације су нагласили да Србија никада и ни под којим условима неће прихватити независност Косова и Метохије и да о томе постоји јединствен став свих државних и политичких чинилаца.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1