Четвртак, 10. март 2011.

Чланови Одбора за односе са Србима изван Србије разговарали са делегацијом Државног Збора Републике Словеније

Делегација Државног збора Републике Словеније, коју је предводио председник посланичке Комисије за Словенце по свету Миро Петек, разговарала је у Дому Народне скупштине са члановима Одбора за односе са Србима изван Србије.Делегација Државног збора Републике Словеније, коју је предводио председник посланичке Комисије за Словенце по свету Миро Петек, разговарала је у Дому Народне скупштине са члановима Одбора за односе са Србима изван Србије.

Предесдник Одбора Бранимир Ђокић упознао је делегацију Комисије са радом Одбора за односе са Србима изван Србије, нагласивши да 25 народних посланика чини овај Одбор, што указује на то да Народна скупштина у свом раду посвећује изузетну пажњу и односима са нашом дијаспором широм света.

Такође, било је речи и о законским регулативама којима се обезбеђују права националне мањине Словенаца у Републици Србији, као и о раду Националног савета словеначке националне мањине. Чланове Одбора је интересовало и које су могућности да наши грађани који живе у Републици Словенији добију статус националне мањине у тој земљи.

Током разговора размењена су мишљења и искуства о начину радa Одбора и Комисије.

Шеф делегације Миро Петек се захвалио члановима Одбора на гостопримству. Он је информисао присутне да у Републици Словенији живи око два милиона становника, а да ван граница земље живи око пола милиона Словенаца, од тога у Републици Србији живи око 6.000 њихових грађана. Петек је нагласио да са Националним саветом словеначке националне мањине имају добру сарадњу, изразивши наду да ће се у будућности појачати и сарадња са Одбором за односе са Србима изван Србије.

У разговору са члановима делегације Државног збора Републике Словеније оцењено је да су овакви сусрети и сарадња обострано корисни и да је заједнички циљ и Републике Србије и Републике Словеније изградња дугорочних парламентарних односа.

Састанку су поред председника Одбора Бранимира Ђокића, писуствовали и заменик председника Одбора Александар Чотрић и чланови Одбора Милорад Буха и Жељко Томић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 31. мај

Цео календар догађаја