19. фебруар 2020. Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски са послаником немачког Бундестага др Александером Нојем

19. фебруар 2020. Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски са послаником немачког Бундестага др Александером Нојем

Среда, 19. фебруар 2020.

Чланови Одбора за одбрану и унутрашње послове и Одбора за спољне послове разговарали са послаником немачког Бундестага

Чланови Одбора за одбрану и унутрашње послове и Одбора за спољне послове састали су се данас у Дому Народне скупштине са послаником немачког Бундестага др Александером Нојем.


Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски осврнула се на добре политичке односе Србије и Немачке, напоменувши важност отвореног дијалога двеју земаља. Она је додала да је на економском плану остварена одлична сарадња, која се огледа у присуству 400 немачких предузећа на територији Србије, у којима је запослено 63 хиљаде српских радника.

„Први спољнополитички циљ наше земље, који је уједно и наш највећи приоритет, јесте чланство у Европској унији. Поред тога, Србији су од изузетне важности регионална сарадња и стабилност, наставак дијалога Београда и Приштине, војна неутралност, као и сарадња са великим силама, али и свим земљама света“, објаснила је Филиповски.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији и преговорима са Приштином, она је нагласила да Србија настоји да пронађе одрживо решење, али да је потребна и добра воља друге стране.

Народна посланица Гордана Чомић истакла је да су реформе у сектору одбране текле веома споро кроз све коалиционе владе до сада, али да је напредак ипак остварен уз заједничке напоре људи унутар система.

Према њеним речима, иако представља изузетно оштру опозицију и критичарку различитих потеза власти, она ће подржати предлоге који су у интересу Србије и грађана. Као добру праксу Чомић је навела мигрантску политику Владе, која је проблем миграната третирала са становишта људских права.

Посланик немачког Бундестага др Александер Ној изразио је захвалност члановима oдбора на праћењу његових активности, које укључују и подршку Србији у немачком парламенту. Осврнувши се на свој вишегодишњи боравак на Косову и Метохији, он је поручио да је био очевидац многих догађаја који су у супротности са Резолуцијом 1244.

„Разумем да су европске интеграције примаран интерес Србије, али сматрам једнако важним напоре Србије да очува својну војну неутралност. Верујем да је политика војне неутралности захтевна, али сам уверен да је дугорочно исплативија варијанта“, закључио је Ној.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
понедељак, 5. децембар

Цео календар догађаја