2. октобар 2023. Учесници састанка

2. октобар 2023. Учесници састанка

Понедељак, 2. октобар 2023.

Чланови Одбора за уставна питања и законодавство се састали са делегацијом известилаца Мониторинг комитета ПС СЕ

Чланови Одбора за уставна питања и законодавство састали су се у Народној скупштини са делегацијом известилаца Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ), који бораве у званичној посети Републици Србији.


Члан Одбора за уставна питања и законодавство др Угљеша Мрдић, истако је да је овај Одбор током претходног сазива Народне скупштине имао запажену улогу у процесу усвајања уставних реформи у области правосуђа, одржавши 11 јавних слушања на којима су, поред народних посланика, учествовали представници стручне јавности, цивилног друштва, струковних удружења и међународних организација. У овом сазиву Народне скупштине, настављен је значајан посао, усвајањем великог броја закона који су у вези са усвојеним променама Устава, са циљем постизања још већег степена независности судства и самосталности тужилаштва, указао је Мрдић, додавши да су усвојене препоруке Венецијанске комисије, ПС СЕ и ГРЕКО.

Известилац Мониторинг комитета ПС СЕ Аксел Шефер истакао је да је током посете Републици Србији битно да са релевантним саговорницима утврди степен испуњења обавеза наше земље према Савету Европе и да ће свој извештај доставити Комитету ПС СЕ, као и релевантним органима Републике Србије.

Састанку су присуствовали и чланови Одбора Јелена Миливојевић, Дубравка Краљ, Зоран Томић, Жика Бујуклић, Драган Николић, Милица Николић, Оља Петровић, као и заменица шефа Мисије Савета Европе у Србији Надиа Ћук.

Саговорници су констатовали да је, након усвајања важних закона у области правосуђа, од кључног значаја контрола примене тих закона. Током састанка, било је речи и о учешћу цивилног друштва у раду Одбора за уставна питања и законодавство, о евентуалним изменама изборног законодавства и о извршењу пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја