9. април 2012. Чланови Одбора за иностране послове у разговору са парламентарном делегацијом Швајцарске

9. април 2012. Чланови Одбора за иностране послове у разговору са парламентарном делегацијом Швајцарске

Понедељак, 9. април 2012.

Чланови Одбора за иностране послове разговарали са парламентарном делегацијом Швајцарске

Делегација Одбора за иностране послове, на челу са председником проф. др Драгољубом Мићуновићем, састала се данас у Дому Народне скупштине са делегацијом Парламента Швајцарске, коју је предводио председник Националног већа Хансјерг Валтер.


Председник швајцарског парламента пренео је заинтересованост своје земље за даљи развој политичких односа са Србијом и унапређење свих облика сарадње између две земље, а посебно економске сарадње.
Оценио је да реформе које се спроводе у Србији у процесу приближавања ЕУ доприносе њеној политичкој и привредној стабилности и изразио уверење да ће Србија заузети своје место и улогу у Европи.
Чланови швајцарске парламентарне делегације интересовали су се у којим областима је могуће унапређење сарадње између две земље и да ли је гарантована сигурност власништва. Такође су се интересовали за организацију и структуру Парламента, као и за достигнути ниво регионалне сарадње.
Председник Одбора Драгољуб Мићуновић пожелео је добродошлицу парламентарној делегацији на високом нивоу и захвалио се на хуманитарној помоћи коју је Швајцарска пружала Србији. Он је истакао да је економска сарадња између две земље недовољно развијена, а поготово наш извоз, и указао да Србија располаже са два кључна потенцијала, а то су пољопривреда и енергетика, а као могућа поља сарадње навео је и машинску и електронску индустрију.
Мићуновић је нагласио да би проширењу размене допринело веће улагање швајцарских фирми у Србију, што наша земља подстиче значајним погодностима.
У разговору су учествовали чланови Одбора за иностране послове Наташа Вучковић и Милош Алигрудић.