Среда, 5. децембар 2007.

Чланови Одбора за иностране послове разговарали са немачким парламентарцима

Делегација Одбора за иностране послове Народне скупштине Републике Србије, коју је предводио председник др Драгољуб Мићуновић, састала се данас у Дому Народне скупштине са посланицима немачког Бундестага Јиргенom Тритином и Марилуизом Бек.Делегација Одбора за иностране послове Народне скупштине Републике Србије, коју је предводио председник др Драгољуб Мићуновић, састала се данас у Дому Народне скупштине са посланицима немачког Бундестага Јиргенom Тритином и Марилуизом Бек.

Немачки парламентарци интересовали су се за актуелну политичку ситуацију у Србији и званичне ставове на крају преговарачког процеса о статусу Косова и Метохије, односно за будућа очекивања Србије од Европске уније .

Председник Мићуновић је истакао да преговарачка тројка није изашла са јасним предлогом о коначном статусу Косова и Метохије, јер такав мандат није ни добила од УН. Српска преговарачка страна понудила је више могућих модела за налажење решења, на које током преговора није добила одговоре. Образлажићи разлоге због којих за Србију није прихватљиво одвајање дела њене територије и стварање независне државе, Мићуновић је рекао да то није само територијално питање, већ у првом реду питање поштовања међународног права. Наша земља, како је истакао, одбија да буде једина земља којој се може одузети територија. За Косово и Метохију се мора наћи трајно одрживо решење, које ће почивати на компромису двеју страна, оценио је Мићуновић, јер ће, у супротном, наметање решења, чак и од стране највећих ауторитета, озбиљно угрозити безбедност у региону.

Председник Одбора за иностране послове поставио је питање због чега Европска унија, у време док свом оквиру јача интегративне процесе и тежи брисању граница међу државама, у Србији подржава дезинтеграционе процеси и формирање нове државе. Он је додао да је несхватљив такав политички прагматизам и журба којом се настоји да се изађе у сусрет Албанцима са Косова.

Мићуновић је нагласио да је Србија недвосмислено опредељена за европске интеграције и за унапређење демократских стандарда, али да подршком независном Косову Европа одмаже демократским снагама и јавном мњењу у Србији. Све парламентарне групе у Народној скупштини, по његовој оцени, заступају став да је опасан сваки једносмеран и исхитрен потез везан за решење статуса Косова и Метохије.

На питање шта ће Србија предузети у случају једностраног проглашења независног Косова, чланови наше делегације Сузана Грубјешић, Бојана Алексић и Амџат Мигати изнели су уверење да косовски Албанци то свакако неће учинити сами уколико за то немају јасан сигнал од стране САД и кључних европских држава. Они су изнели мишљење да би у Уједињеним нацијама требало наставити дебату о будућем статусу Косова и Метохије, до проналажења обострано прихватљивог и трајног решења овог питања.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја