Четвртак, 26. мај 2011.

Чланови Одбора за међунационалне односе разговарали са одборницима Социјалдемократске партије Парламента града Сент Галена

Делегација одборника Социјалдемократске партије Парламента града Сент Галена, Швајцарска, борави у четвородневној посети граду Београду. У оквиру посете, делегација одборника састала се са председником и члановима Одбора за међунационалне односе Народне скупштине Републике Србије.


Председник Одбора Милетић Михајловић упознао је присутне госте са одредбама Устава Републике Србије којима се, поред права Уставом зајемчена свим грађанима Србије, гарантују и индивидуална и колективна права и слободе националних мањина у нашој земљи као и са законима који се непосредно односе на заштиту и унапређење права и слобода националних мањина у Републици Србији. Посебно је указао на надлежност Закона о Националним саветима националних мањина у области просвете, културе, обавештавања и информисања и службене употребе језика и писма националних мањина.

Председник Одбора упознао је госте из Швајцарске да у Србији живи 20 националних мањина које су формирале своје Националне савете као легалне органе мањинске самоуправе у оним областима на које се односи Закон о националним саветима националних мањина. Председник Одбора такође је информисао госте са начином избора представника националних мањина у Народну скупштину Републике Србије и представио рад Одбора за међунационалне односе.
Шеф делегације одборника из Сент Галена Мартин Беш (Martin Boesch) упознао је домаћине са људским и мањинским правима у својој земљи, посебно са начином како је регулисана службена употреба и равноправност језика у Швајцарској.

Током разговора размењена су мишљења о појединим питањима која се односе на реализацију и заштиту права националних мањина, решавање проблема који се односе на азиланте из Србије као и о праву на службену употребу језика и писма националних мањина у Србији и службеној употреби језика у швајцарским кантонима.

У разговорима су поред председника Одбора за међунационалне односе Милетића Михајловића, присуствовали чланови Одбора Витомир Михајловић, Виорел Жура, Габор Лоди и Бајрам Шеховић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2