15. децембар 2020. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом

15. децембар 2020. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом

Уторак, 15. децембар 2020.

Срдачан сусрет старих зналаца. Дачић дочекао Лаврова испред Дома Народне скупштине

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић сусрео се данас са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, у оквиру његове званичне посете Републици Србији.


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров честитао је свом бившем колеги ступање на нову дужност и пожелео му пуно успеха у даљем раду, уз наду да ће и на новој функцији наставити да доприноси развоју братских и пријатељских веза између две земље. Министар Лавров пренео је поздраве председника Државне Думе Вјачеслава Володина и председнице Савета Федерације Валентине Матвијенко и њихове позиве упућене председнику Народне скупштине да ускоро посети Москву.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић се захвалио на срдачним честиткама и рекао да му је велика част што дочекује свог дугогодишњег колегу, али и пријатеља у дому највишег представничког тела Републике Србије. Истакао је чињеницу да је ово друга посета Сергеја Лаврова од почетка пандемије изазване вирусом Ковид-19, што је несумњиво одраз одличних односа између Србије и Русије.

Председник Скупштине искористио је прилику да још једном захвали Руској Федерацији на снажној подршци коју пружа Републици Србији на међународном плану, посебно у вези са питањем Косова и Метохије. Захвалио је и на помоћи коју је Руска Федерација пружила и наставља да пружа Републици Србији у борби са корона вирусом.

Ивица Дачић је изразио уверење да ће постојећи стратешки односи наставити да се унапређују на свим нивоима, истичући спремност да на новој функцији својим личним доприносом додатно ојача сегмент парламентарне сарадње између две земље. Информисао је саговорника да је у Народној скупштини већ формирана Посланичка група пријатељства са Русијом, која броји 145 чланова и која је спремна да настави да сарађује са својим колегама како у Државној думи, тако и у Савету федерације.

Министар Лавров је истакао да његова посета у време пандемије доказ снажних пријатељских односа између Руске Федерације и Републике Србије. Подвукао је да Србија увек може рачунати на подршку братске Русије у међународној арени, посебно у вези са питањем Косова и Метихије.

Састанку су присуствовали и председник посланичке групе „Александар Вучић – за нашу децу“ др Александар Мартиновић и председник посланичке групе пријатељства Народне скупштине Репубике Србије са Руском Федерацијом Милован Дрецун.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3