29. новембар 2021. Чланице неформалне Зелене посланичке групе у посети Државном збору

29. новембар 2021. Чланице неформалне Зелене посланичке групе у посети Државном збору

Четвртак, 2. децембар 2021.

Чланице Зелене посланичке групе у студијској посети Словенији

Координаторке неформалне Зелене посланичке групе у Народној скупштини бораве у студијској посети Словенији.


Дубравка Филиповски, Јасмина Каранац и Весна Ивковић су се на почетку посете среле са Предрагом Баковићем, председником Групе пријатељства са Србијом у Државном збору Словеније. У отвореном разговору су размењени ставови и изражено задовољство о одличној сарадњи две земље. Такође је разговарано о проблемима у вези са животном средином, где је акценат стављен на пречишћиваче отпадних вода.

Након тога, одржан је састанак у Градској управи Љубљане са шефицом одељења за животну средину Светланом Чермељ, која је презентовала гошћама шта све град Љубљана ради на заштити воде, ваздуха и земљишта. Разговарало се о водоизвориштима, загађењу вода, као и третману отпадних вода. Такође, занимљив је био податак да је територија града Љубљане 46 одсто под шумама.

Следећи сусрет био је са послаником у Европском парламенту Ференцом Боговичем. Он је презентовао своје идеје и залагања за „smart villages“ као и „Fit for 55“. Такође је занимљив био разговор о енергетици и како ће се ствари у следећим годинама развијати.

Чланице Зелене посланичке групе посетиле су и RCERO (регионални центар за управљање отпадом) у Љубљани. Ради се о фабрици за селекцију отпада која опслужује 57 општина и градова и око 900.000 становника Словеније. Дневно преко 300 камиона довози мешовити отпад у ово постројење, где се отпад разврстава, затим селектује и на крају одваја по енергетској вредности. Део отпада се даље користи као гориво, мали део се депонује, док се биолошки отпад претвара у компост и на крају продаје као додатак за земљу.

Другог дана посете Словенији, координаторке Зелене посланичке групе састале су се са Одбором за инфраструктуру и животну средину Државног збора Словеније и посетиле Блед.

Председник Одбора за инфраструктуру и животну средину Бојан Подкрајшек је подсетио на одличну сарадњу држава и изразио задовољство због посете народних посланица из Скупштине Србије. Истакао је пуну подршку европским интеграцијама Србије, напоменувши да се Одбор позитивно изјаснио за отварање поглавља. Затим је говорио о Законима које су усвојили, COP 26, климатским променама и очувању природе. Истакао је да су у Словенији сви окренути заштити природе и да ја најважније да сачувају шуме, земљу и воду. Јасмина Каранац, Дубравка Филиповски и Весна Ивковић су се осврнуле на донете законе у Народној скупштини, који се тичу климатских промена и енергетске ефикасности. Представиле су рад и залагање Зелене посланичке групе и изразиле задовољство приликом за разговор и упознавање са примерима добре праксе из Словеније.

Делегација је посетила Блед, који је седиште Триглавског националног парка, који се простире на територији 18 општина. Централна информациона тачка се налази на Бледу и саграђена је уз помоћ средстава Европске уније. Чланице Зелене посланичке групе су имале сусрет са градоначелником Бледа Јанезом Фајфаром. Овај радни састанак је био веома користан за сагледавање проблема великих туристичких центара у којима живи мали број људи. Градоначелник Бледа је напоменуо и да језеро припада држави, а обала локалној самоуправи. То некада представља проблем, јер се мора радити на чишћењу језера и његовој рекултивацији, а да је држава у томе трома, изјавио је он.

Студијска посета организована је уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4