Четвртак, 19. јануар 2012.

Чланови Сталне делегације Народне скупштине у ПС Савета Европе разговарали са известиоцем ПС СЕ

Чланови Сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе, на челу са шефом делегације проф. др Драгољубом Мићуновићем, састали су се данас у Дому Народне скупштине са известиоцем Комитета за политичка питања и демократију ПС Савета Европе Бјорном фон Сидовом.


Известилац ПС СЕ истакао је да је Србија учинила доста напора у тражењу решења за ситуацију на Косову и Метохији, што је констатовала и Европска комисија у свом извештају о напретку Србије на путу ка Европској унији. Истакао је да је циљ његове посете што боље упознавање са ситуацијом на Косову и Метохији и ставовима надлежних државних органа Србије, ради припреме извештаја који треба да усвоји ПС Савета Европе.

Шеф Сталне делегације Драгољуб Мићуновић истакао је да би питање Косова и Метохије требало решавати уз учешће међународне заједнице, с обзиром на то да је оно интернационализовано у дужем периоду. Поновио је предлог да би, под покровитељством УН, требало да се одржи међународна конференција на којој би учествовали представници Србије, Косова и ЕУЛЕКС-а, и која би резултирала трајним и одрживим решењем.

Мићуновић је оценио да у извештају Савета Европе мора да се констатује да се на Косову не поштују људска права и да нема владавине права, и то илустровао примером да ниједан случај убиства или нестанка људи није процесуиран.

Чланови наше делегације истакли су да је стратешки циљ Србије чланство у Европској унији, уз очување интереса на Косову и Метохији, и нагласили да једнострано решење тог питања не би било одрживо и да оно мора да уважи интересе обе стране. Наша земља, како су навели, посвећена је успостављању механизама за примену основних европских слобода и права на Косову и Метохији и решавању питања заштите права и слобода својих грађана на северу Покрајине. Подсетили су и да је са косовском страном потписано неколико споразума и да предстоји њихова реализација. Преостало је да се у дијалогу постигне споразум о регионалном представљању Косова, у оквиру међународног права и Резолуције 12 44 о Косову и Метохији.

У разговору је оцењено да ЕУЛЕКС није предузео активности из Резолуције ПС Савета Европе о трговини људским органима на Косову, као и да својим деловањем доприноси неповерењу грађана на северу Покрајине.

Известилац ПС СЕ Бјор фон Сидов заложио се за наставак преговора Београда и Приштине, као и да сви учесници активно и недвосмислено пружају подршку у тражењу компромиса у решавању ситуације на северу Косова и Метохије. Нагласио је да продужење садашње ситуације није у дугорочном интересу ниједне стране у преговорима, те да је неопходно да сви учине уступке, јер наметнута решења неће донети дугорочну стабилност.

У делегацији су били народни посланици Наташа Вучковић, Жељко Ивањи, Елвира Ковач и Милош Јевтић.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја