28. јул 2021. Учесници скупа

28. јул 2021. Учесници скупа

Среда, 28. јул 2021.

Посебно издање Добровољачког гласника представљено у Народној скупштини

Чланови Посланичке групе пријатељства са САД, у сарадњи са Удружењем ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и Удружењем знаменитих српских дипломатских породица, организовали су данас, у Народној скупштини, представљање посебног издања Добровољачког гласника, који се штампа од 1928. године, као најстарије гласило ветерана Србије, посвећеног 140. годишњици српско-америчких дипломатских односа, под називом: СРБИ И АМЕРИКАНЦИ -140 ГОДИНА КАСНИЈЕ.


Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се на скупу, истичући да Србија и Сједињене Америчке Државе имају веома богату традицију сарадње и пријатељства. Дачић је навео да ове године обележавамо 140 година од успостављања дипломатских односа и да је убедљиво највећи део те дуге традиције обележен савезништвом и пријатељством. „Имали смо и велике падове у нашим односима, и то у недавном периоду којег се сви сећамо, али наша велика обавеза према нашим прецима, који су једне друге сматрали блиским пријатељима, је да нађемо начин да заједно идемо даље и да негујемо оно што нас је спајало кроз историју“, истакао је председник Народне скупштине и додао да „још већу обавезу имамо према будућим генерацијама да радимо на јачању партнерства, јер само кроз такву сарадњу и Србија и Америка могу да остваре своје најважније интересе“.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри истакао је важност обележавања 140 година партнертства Србије и САД, наводећи да су током наше заједничке историје односи наше две државе почивали на заједничким вредностима. Били смо савезници у оба светска рата, а и данас делимо исту визију будућности Србије - да буде безбедна, успешна и део заједнице слободних европских земаља, указао је Годфри. Он је навео да је Америка импресионирана напретком Србије на економском плану и изразио задовољство што је америчка техничка помоћ на много начина допринела том успеху, јер је америчким фирмама постало лакше и атрактивније да овде послују. Закључујући своје обраћање, амбасадор Годфри је истакао да је ова годишњица потврда да партнерство две државе стоји на чврстим темељима заједничких интереса и међусобног поштовања, и додао је да остаје још много тога што треба заједно да постигнемо.

Председник Посланичке групе пријатељства са САД Драган Шормаз поздравио је присутне у име ове Групе, која са 121 чланом представља најбројнију Групу пријатељства у Народној скупштини. Шормаз је истакао да је то потврда великог интересовања народних посланика за унапређење билатералних односа са САД. Указао је на значај овог јубилеја, 140. годишњице успостављања дипломатских односа, и истакао је да ће ПГП и у будућности радити на унапређењу односа са САД, како бисмо поново успоставили савезништво које смо имали с почетка успостављања дипломатских односа.

Том приликом, Шормаз је уручио амбасадору Годфрију „кључ поверења“ и замолио да га преда државном секретару Стејт Департмента Ентонију Блинкену.

На представљању посебног издања „Добровољачког гласника“ путем видео линка обратила се композиторка Марина Арсенијевић, а учесницима је приказан и снимак са гала концерта у Њујорку, када је са 140 чланова војног оркестра Вест Поинт академије извела песму „Хајде Јано, коло да играмо“. Учесницима скупа је приказано и њено извођење њене ауторске нумере „Теслина рапсодија за Теслин народ“.

На скупу су се обратили и потомци Николе Тесле, Михаила Пупина, војводе Степе Степановића, чланови Уређивачког одбора књиге Добровољачки гласник, члан СУБНОР, као и студенти Правног факултета који су писали своје есеје за јубиларни број Добровољачког гласника.

Видео (1)

Среда, 28. јул 2021. | представљање посебног издања „Добровољачког гласника“, у организацији Посланичке групе пријатељства са САД 28.07.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
недеља, 29. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја