23. март 2021. Четврта седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

23. март 2021. Четврта седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Уторак, 23. март 2021.

Четврта седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Председник Народне скупштине Ивица Дачић сазвао је Четврту седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години за уторак, 23. март 2021. године, са почетком у 10.00 часова.


Пре утврђивања дневног реда, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици проф. др Мисала Праменковић, Надије Бећири, Сања Јефић Бранковић, Даниел Ђивановић, Снежана Пауновић и Небојша Бакарец затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Народна скупштина усвојила је следећи дневни ред:

  1. Предлог закона о потврђивању Уговора о зајму (Пројекат изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој, који је поднела Влада;
  2. Предлог закона о потврђивању Одлуке 1/2019 ЕСАА Заједничког комитета од 31. јула 2019. године којом се замењује Анекс I Мултилатералног споразума између Европске заједнице и њених држава чланица, Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Хрватске, Бивше Југословенске Републике Македоније, Републике Исланд, Републике Црне Горе, Краљевине Норвешке, Румуније, Републике Србије и Мисије привремене управе Уједињених нација на Косову (у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 од 10. јуна 1999) о успостављању Заједничког европског ваздухопловног подручја, који је поднела Влада;
  3. Предлог одлуке о избору заменика Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности - за заштиту података о личности, који је поднео Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и
  4. Предлог одлуке o избору судије који се први пут бира на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства.
Народна скупштина прихватила је предлог народног посланика др Александра Мартиновића да се обави заједнички јединствени претрес о тачкама од 3. и 4. дневног реда седнице.

Предлог закона о потврђивању Уговора о зајму (Пројекат изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој образложила је представница предлагача министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

У наставку седнице, народни посланици водили су јединствени претрес тачке 1. дневног реда седнице.

До краја дана, Народна скупштина обавила је јединствени претрес о Предлогу закона о потврђивању Уговора о зајму (Пројекат изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој.

Другог дана рада, 24. марта, пре преласка на рад по дневном реду, председник Народне скупштине Ивица Дачић позвао је народне посланике да минутом ћутања одају почаст свим жртвама агресије НАТО пакта на тадашњу Савезну Републику Југославију, које је почело на данашњи дан 1999. године.

Народна скупштина започела је и до краја дана закључила расправу о тачки 2. дневног реда - Предлогу закона о потврђивању Одлуке 1/2019 ЕСАА Заједничког комитета од 31. јула 2019. године којом се замењује Анекс I Мултилатералног споразума између Европске заједнице и њених држава чланица, Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Хрватске, Бивше Југословенске Републике Македоније, Републике Исланд, Републике Црне Горе, Краљевине Норвешке, Румуније, Републике Србије и Мисије привремене управе Уједињених нација на Косову (у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 од 10. јуна 1999) о успостављању Заједничког европског ваздухопловног подручја, који је поднела Влада.

Предложени закон народним посланицима образложио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Трећег дана рада, 25. марта 2021. године, пре преласка на рад, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Милија Милетић, Јасмина Каранац, Ђорђе Милићевић и Александар Марковић затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У наставку рада, Народна скупштина је започела заједнички и јединствени претрес о Предлогу одлуке о избору заменика Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности - за заштиту података о личности и Предлогу одлуке о избору судије који се први пут бира на судијску функцију.

Тачку 3. дневног реда седнице образложио је представник предлагача, Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, док је тачка 4. дневног реда седнице образлагана од стране Ивана Јовановића, изборног члана Високог савета судства.

До краја дана, Народна скупштина водила је и завршила заједнички и јединствени претрес о тачкама 3. и 4. дневног реда седнице.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о свим тачкама дневног реда, председник Народне скупштине Ивица Дачић одредио је четвртак, 25. март 2021. године, са почетком у 19.06 часова, као Дан за гласање о тачкама дневног реда Четврте седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години.

Дан за гласање

У Дану за гласање, Народна скупштина усвојила је Предлог закона о потврђивању Уговора о зајму (Пројекат изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој, који је поднела Влада и Предлог закона о потврђивању Одлуке 1/2019 ЕСАА Заједничког комитета од 31. јула 2019. године којом се замењује Анекс I Мултилатералног споразума између Европске заједнице и њених држава чланица, Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Хрватске, Бивше Југословенске Републике Македоније, Републике Исланд, Републике Црне Горе, Краљевине Норвешке, Румуније, Републике Србије и Мисије привремене управе Уједињених нација на Косову (у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 од 10. јуна 1999) о успостављању Заједничког европског ваздухопловног подручја, који је поднела Влада.

Већином гласова народних посланика усвојен је Предлог одлуке о избору заменика Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности - за заштиту података о личности, који је поднео Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, а на чију функцију је изабрана Сања Унковић.

Народна скупштина је већином гласова усвојила и Предлог одлуке о избору судије који се први пут бира на судијску функцију.

Резултати гласања:

1. Предлог закона о потврђивању Уговора о зајму (Пројекат изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој

2. Предлог закона о потврђивању Одлуке 1/2019 ЕСАА Заједничког комитета од 31. јула 2019. године којом се замењује Анекс I Мултилатералног споразума између Европске заједнице и њених држава чланица, Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Хрватске, Бивше Југословенске Републике Македоније, Републике Исланд, Републике Црне Горе, Краљевине Норвешке, Румуније, Републике Србије и Мисије привремене управе Уједињених нација на Косову (у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 од 10. јуна 1999) о успостављању Заједничког европског ваздухопловног подручја

3. Предлог одлуке о избору заменика Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности - за заштиту података о личности

4. Предлог одлуке o избору судије који се први пут бира на судијску функцију

Пошто је Народна скупштина обавила расправу и гласање о свим тачкама дневног реда, председник Народне скупштине Ивица Дачић закључио је Четврту седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години.


Видео (11)

Уторак, 23. март 2021. | Четврта седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 23.03.2021.(I)

Уторак, 23. март 2021. | Четврта седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 23.03.2021.(II)

Уторак, 23. март 2021. | Четврта седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 23.03.2021.(III)

Уторак, 23. март 2021. | Четврта седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 23.03.2021.(IV)

Среда, 24. март 2021. | наставак Четврте седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 24.03.2021.(I)

Прикажи још Преостало видео снимака: 6


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2