Четвртак, 3. новембар 2016.

Четврта седница Одбора за дијаспору и Србе у региону

На седници одржаној 3. новембра 2016. године, чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону разговарали су са српским посланицима из парламената Словеније, Румуније, Мађарске и Македоније.


Председник Одбора мр Иван Костић је поздравио госте и указао на добру сарадњу Министарства спољних послова и Kабинетa председника Владе када је у питању положај Срба у региону и Срба из дијаспоре. Костић је навео да је од великог значаја да се кроз разговор са посланицима српског порекла из региона упознамо са проблемима са којима се сусрећу Срби из дијаспоре. Подсетио је да је за Србе у Словенији од великог значаја оснивање Националног савета Срба у Словенији и да очекује да се у скорије време Србима у Словенији призна статус националне мањине, јер их у Словенији живи око 65.000.

Проф. др Славомир Гвозденовић народни посланик српског порекла у Парламенту Румуније упознао је члановe Одбора са положајем Срба у Румунији где живи око 18.500 Срба. Изнео је податак да у Румунији има шест српских основних школа и једна српска гимназија „Доситеј Обрадовић“, али да постоји проблем приликом обезбеђивања уџбеника на српском језику у довољном тиражу за све студенте и ђаке. У наставку излагања изнео је да је од круцијалног значаја за Српску православну цркву повратак имовине (Макрин Дом), као и примењивање двојезичних натписа на свим институцијама у Румунији. Такође, додао је да је потребно поједноставити добијање држављанства изменама и допунама Закона о држављанству. Гвозденовић је информисао чланове Одбора да је у румунском Парламенту изгласан Закон којим је дефинисан 21. новембар као Дан српског језика у Румунији.

Славољуб Аднађ потпредседник Савеза Срба у Румунији навео је да је Савез велики допринос дао отварањем три гранична прелаза 2014. године, а који су битно унапредили економску сарадњу две земље. Такође, упознао је чланове Одбора да држава Румунија издваја значајна годишња средства за српску националну заједницу. У наставку излагања навео је да је од матице неопходно обезбедити специфична средства за редовну и ванредну наставу на српском језику и решити питање лектора србистике.

Љубомир Алексов, члан парламента Мађарске изнео је податак да у Мађарској живи око 10.000 Срба и да имају најсређенији статус у региону. Такође, додао је да је неопходно поједноставити добијање српског држављанства Србима који живе у Мађарској.

Иван Стојиљковић, члан Парламента Македоније, посебно је нагласио да у Македонији не постоји информисање на српском језику и апеловао на матицу да се предузму неопходни кораци у том смислу.

У наставку седнице чланови Одбора водили су конструктивну дебату а председник Одбора мр Иван Костић навео је да ће се сви предлози и сугестије који су изнети од посланика из региона, упутити надлежним институцијама на даље разматрање и поступање.

Седници је председавао мр Иван Костић, председник Одбора а седници су присуствовали чланови и заменици чланова Одбора Владимир Ђурић, мр Јадранка Јовановић, Александар Чотрић, др Љубинко Ракоњац, Блажа Кнежевић, Драган Вељковић, прим. др Владо Бабић и Миодраг Линта.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 3. новембар 2016. | Четврта седница Одбора за дијаспору и Србе у региону 03.11.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
четвртак, 8. децембар

Цео календар догађаја