Среда, 3. октобар 2007.

Четврта седница Одбора за саобраћај и везе

Одбор за саобраћај и везе је на Четвртој седници, одржаној 3. октобра, размотрио предлоге закона о потврђивању Уговора о гаранцији (Железнице Србије-Возна средства) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој, потврђивању Уговора о гаранцији између Републике Србије и Европске инвестиционе банке (Пројекат обнове железница II), потврђивању Споразума о успостављању железничке мреже високе перформансе у југоисточној Европи, потврђивању Протокола од 3. јуна 1999. године о изменама Конвенције о међународним железничким превозима (COТIF) од 9. маја 1980. године (протокол из 1999.) и Конвенције о међународним железничким превозима (COТIF) од 9. маја 1980. године у верзији на основу Протокола о изменама од 3. јуна 1999. године и потврђивању аката Светског поштанског савеза.Одбор за саобраћај и везе је на Четвртој седници, одржаној 3. октобра, размотрио предлоге закона о потврђивању Уговора о гаранцији (Железнице Србије-Возна средства) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој, потврђивању Уговора о гаранцији између Републике Србије и Европске инвестиционе банке (Пројекат обнове железница II), потврђивању Споразума о успостављању железничке мреже високе перформансе у југоисточној Европи, потврђивању Протокола од 3. јуна 1999. године о изменама Конвенције о међународним железничким превозима (COТIF) од 9. маја 1980. године (протокол из 1999.) и Конвенције о међународним железничким превозима (COТIF) од 9. маја 1980. године у верзији на основу Протокола о изменама од 3. јуна 1999. године и потврђивању аката Светског поштанског савеза.

Седници је председавао председник Одбора Владан Вучићевић. Седници су присуствовали Миодраг Јоцић, државни секретар у Министарству за инфраструктуру, Дејан Ласица, помоћник за железнички саобраћај у Министарству, Миленко Цветиновић, државни секретар у Министарству за телекомуникације и информатичко друштво, Вања Мијатовић, саветник у Министарству, као и генерални директор ЖТП-а Миланко Шаранчић и Бојан Илкић, помоћник генералног директора ЖТП-а.

На предлог члана Одбора Зорана Шамија, дневни ред седнице је проширен још једном тачком – договор о будућој сарадњи Одбора са ресорним министарствима.

Чланови Одбора су водили обједињену расправу по прве четири тачке дневног реда.

Дејан Ласица, помоћник за железнички саобраћај у Министарству за инфраструктуру је представио члановима Одбора сва четири предлога закона истакавши да се Уговор о гаранцији између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој односи на средства за обнову возног парка тј. набавку теретних вагона, а да се Уговор о гаранцији између Републике Србије и Европске инвестиционе банке односи на средства у износу од 80 милиона евра за обнову железничке инфраструктуре, посебно на три деонице Ниш-Димитровград, Ћуприја-Параћин и Голубинци-Батајница. Споразум о успостављању железничке мреже високе перформансе у југоисточној Европи се односи на регионално повезивање у путничком и теретном саобраћају, и његово потврђивање не изискује додатна финансијска средства. Он је члановима Одбора образложио и важност ратификовања COTIF Протокола.

Миленко Цветиновић, државни секретар у Министарству за телекомуникације и информатичко друштво представио је Предлог закона о потврђивању аката Светског поштанског савеза уз напомену да је ову ратификацију требало урадити још пре пар година, јер су донета 2004. године, као и да су средства за њихову реализацију предвиђена буџетом.

Након расправе о предложеним законима чланови Одбора су их једногасно прихватили.

У наставку рада договорено је да се на наредне седнице Одбора позову министар за инфраструктуру и министар за телекомуникације и информатичко друштво, како би се у сарадњи са члановима Одбора израдили предлози за буџет за наредну годину и покренула дискусија по отвореним питањима на седницама Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4