Уторак, 11. септембар 2007.

Четврта седница Одбора за правосуђе и управу

Одбор за правосуђе и управу је на седници одржаној 11. септембра размотрио Предлог закона о изменама и допунама Закона о држављанству Републике Србије, који је поднела Влада и Предлог одлуке о измени Одлуке о престанку судијске дужности судији општинског суда у Алибунару Бранку Томковићу.Одбор за правосуђе и управу је на седници одржаној 11. септембра размотрио Предлог закона о изменама и допунама Закона о држављанству Републике Србије, који је поднела Влада и Предлог одлуке о измени Одлуке о престанку судијске дужности судији општинског суда у Алибунару Бранку Томковићу.

Седници је председавао председник Одбора Мирослав Петковић, а седници је присуствовао, испред овлашћеног предлагача Милорад Тодоровић, државни секретар Министарства унутрашњих послова.

Образлажући Предлог Закона о изменама и допунама Закона о држављанству Републике Србије, Тодоровић је истакао потребу његовог доношења ради регулисања новонастале ситуације иступањем Црне Горе из Државне заједнице СЦГ. Овим законом се омогућава држављанима Црне Горе, који су у моменту иступања Црне Горе из Државне заједнице СЦГ имали пребивалиште на територији Републике Србије, да уколико желе стекну држављанство Републике Србије. За стицање држављанства Републике Србије није потребан отпуст из држављанства друге државе.

Након расправе Одбор је усвојио Предлог закона о изменама и допунама Закона о држављанству Републике Србије.

У даљем току седнице чланови Одбора су закључили да је на седници Народне скупштине на којој је констатована испуњеност услова за престанак функције појединим носиоцима јавних функција учињен технички пропуст, те је судији општинског суда у Алибунару Бранку Томковићу престала судијска функција у јулу ове године, уместо у октобру када навршава радни век. Одбор је закључио, на предлог члана Одбора Бошка Ристића, да ће се поменути предмет доставити Административном одбору и да ће се, у сарадњи са правобраниоцем, ово питање решити и тако исправити штета нанета судији Томковићу.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1