7. фебруар 2023. Учесници састанка

7. фебруар 2023. Учесници састанка

Уторак, 7. фебруар 2023.

Народни посланик Мирко Острогонац разговарао са представницима амбасада Велике Британије у Србији и Хрватској

Народни посланик Мирко Острогонац састао се данас у Дому Народне скупштине са представницима амбасаде Уједињеног Краљевства у Загребу и представницима амбасаде Уједињеног Краљевства у Републици Србији, а централна тема разговора односила се на положај Хрвата, као националне мањине у Републици Србији.


Острогонац је Вилијама Хопкинса, првог секретара Амбасаде Велике Британије у Србији и Андреаса Кепстака, другог секретара амбасаде Велике Британије у Хрватској, упознао са положајем Хрвата у Србији, поготово у северном делу Војводине и објаснио које су кораци предузети од почетка XIII сазива Народне скупштине и ступања Томислава Жигманова, као представника хрватске националне мањине, у Владу Републике Србије. Истакао је да је овакав потез релаксирао хрватску националну мањину у Србији и подстакао Хрвате да активније учествују у борби за нормативне оквире. Додао је да, с обзиром на историју коју деле Срби и Хрвати, хрватска национална мањина у Србији званично почела да постоји пре 20 година, а веома чести напети односи суседних земаља, највећу штету су доносили националним мањинама на обе стране. Хрватска мањинска заједница потписала је Деклерацију о сарадњи са српском мањинском заједницом у Хрватској, нагласио је посланик, што је дало позитиван импулс ближој сарадњи две суседске земље. Посланик је објаснио да се нада да ће се Хрвати изборити за боље стање по питању образовања на хрватском језику и већу медијску пажњу, поготово по питању информативних емисија на хрватском језику, а поменуо је и заинтересованост запошљавања младих у јавном сектору у Србији. Саговорници су разговарали и о капиталним пројектима и улагањима за објекте хрватске заједнице, као што су адаптација Завода за културу војвођанских Хрвата у Суботици, као и куповине родне куће бана Јелачића у Петроварадину.

Гости су се интересовали и за број Хрвата који живе у Србији, а народни посланик је исткао да по попису из 2012. у Србији живи 57.000 Хрвата, али да верује да је овај број у паду. Теме разговора односиле су се и на потребу веће присутности хрватских представника на локалном нивоу, поготово у градовима Северне Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2