24. мај 2021. Председница Посланичке групе пријатељства са Мексиком и амбасадор Мексика у Београду

24. мај 2021. Председница Посланичке групе пријатељства са Мексиком и амбасадор Мексика у Београду

Понедељак, 24. мај 2021.

Чланови Посланичке групе пријатељства са Мексиком одржали састанак са амбасадором Мексика у Београду

Чланови Посланичке групе пријатељства са Мексиком, предвођени са председницом Групе Аном Караџић, састали су се данас са амбасадором Мексика у Београду Њ.Е. Карлосом Феликсом.


На почетку састанка, председница Посланичке групе Ана Караџић честитала је амбасадору на 75 година од успостављања дипломатских односа Србије и Мексика. Она је навела да је Мексико у најтежим тренуцима показао да је искрен пријатељ, осврћући се на распад Југославије, када су многа конзуларна представништва напустила Београд и прекинуле дипломатске односе. „Надамо се да ће традиционално пријатељство и добри односи бити обавеза и подстрек за још боље и квалитетније односе и сарадњу у будућности, у обостраном интересу наших народа“, истакла је посланица. Караџић се захвалила и на подршци за одржавање 141. заседања Скупштине Интерпарламентарне уније у Републици Србији, 2019. године, на чијем челу је била Габријела Куевас Барон, а искористила је прилику да се захвали и на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, у складу са резолуцијом 1244. Истакла је да ће Србија наставити да се залаже за даље интензивирање односа, а да је интензивирање сарадње могуће у области трговине, војно-техничкој сарадњи и туризму. Она је указала и на то да Посланичка група пријатељства са Мексиком у скупштини броји 30 чланова, односно народних посланика који су приступили овој Групи.

Амбасадор се захвалио на лепим речима истичући да је ово посебан дан за обе земље, с обзиром да 75 година дипломатских односа без прекида представљају доказ искреног и чврстог пријатељства. Феликс је навео да Србија и Мексико данас имају развијен политички дијалог, а да је културна размена коју данас две земље имају, продукт интензивних парламентарних односа. Амбасадор је додао да ће Мексико наставити да подржава територијални интегритет и суверенитет Републике Србије и искористио прилику да посланике упозна са парламентарним изборним процесом који се одвија у Мексику. Навео је да ће, чим се формира Посланичка група пријатељства са Србијом у мексичком парламенту, са задовољством преузети улогу посредника у комуникацији и уговорити сусрет двеју посланички група. Амбасадор је честитао Србији на одличним резултатима у борби против пандемије и у име мексичког парламента захвалио се посланицима на прилици да разговарају о даљем продубљивању пријатељских односа.

Састанку су присуствовали и чланови Посланичке групе пријатељства са Мексиком проф. др Љубиша Стојмировић и Велибор Станојловић, који су истакли сличности два народа и указали на велико пријатељство Србије и Мексика, које није било угрожено у тешким тренуцима, којем су сведочиле обе земље.