Субота, 4. децембар 2010.

Чланови Посланичке групе пријатељства са Малтешким редом разговарали са амбасадором Малтешког реда у Србији

Председник Посланичке групе пријатељства са Сувереним Малтешким редом у Народној скупштини Ненад Прокић и чланови Групе Горица Мојовић, Вук Динчић, Злата Ђерић и Борјан Агатоновић разговарали су у Дому Народне скупштине са новоименованим амбасадором Сувереног Малтешког реда у Србији Албертом ди Лука (Аlberto di Luca).Председник Посланичке групе пријатељства са Сувереним Малтешким редом у Народној скупштини Ненад Прокић и чланови Групе Горица Мојовић, Вук Динчић, Злата Ђерић и Борјан Агатоновић разговарали су у Дому Народне скупштине са новоименованим амбасадором Сувереног Малтешког реда у Србији Албертом ди Лука (Аlberto di Luca).

Ненад Прокић је рекао да је ова Посланичка група пријатељства са 22 члана једна од најбројнијих у Народној скупштини и да је ово први сусрет са амбасадором Малтешког реда у циљу бољег упознавања са њиховим активностима и договора о будућој сарадњи. У име председнице Народне скупштине проф. др Славице Ђукић-Дејановић, Прокић је уручио амбасадору ди Луки плакету Народне скупштине.

Амбасадор ди Лука, који је од успостављања дипломатских односа 2003. године, трећи наименовани амбасадор у Србији, информисао је чланове Посланичке групе о историјату и активностима Сувереног Малтешког реда, основним принципима на којима Ред почива и дипломатским активностима, као и начину финансирања. Током видео презентације хиљадугодишње историје Малтешког реда, ди Лука је посебно указао на хуманитарне активности Реда, као што су пружање медицинске помоћи, помоћ у случају катастрофа, оружаних сукоба, оснивање болница, амбулантних служби, медицинских центара и помоћ инвалидима, старијим особама, деци и избеглим лицима. Амбасадор ди Лука је истакао да, без обзира што је реч о католичком витешком реду, његова сврха постојања јесте помоћ свим угроженим људима, без обзира на вероисповест. Циљ је, такође, да се што већи број људи широм света упозна са његовим активностима и на тај начин разбију предрасуде о затворености и мистичности Малтешког реда.

Током разговора, амбасадор је рекао да је Малтешки ред спреман да помаже Србији у свим областима у којима може да буде од користи и да ће ова хуманитрана организација убудуће помагати Србији и упућивати јој хуманитарну помоћ уколико јој затреба.Посебно је нагласио важну улогу коју имају парламентарци у свим земљама, односно значај институције парламента, у чијем раду је и сам учествовао као посланик у италијанском Парламенту. Присуство ове хуманитарне организације у Народној скуппштини омогућиће лакшу комуникацију са државним институцијама у Србији, рекао је ди Лука.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1