8. децембар 2021. Учесници регионалне конференције

8. децембар 2021. Учесници регионалне конференције

Четвртак, 9. децембар 2021.

Одржана регионална конференција на тему: Инклузивне политике за Роме

Регионална конференција „Инклузивне политике за Роме“, одржана је у Београду, 8. децембра 2021. године. Конференцију су организовали Пододбор за питања Рома који је образован одлуком Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине, ХУГЕН мрежа и Вестминстерска фондација за демократију, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.


Конференција је имала за циљ дискусију о друштвеном учешћу Рома, прегледу статуса на нивоу законодавства и стратегија и партиципацији у институцијама. Регионални приступ и размена искуства, омогућила је учесницима да размотре примере добре праксе када је реч о мерама афирмативне акције. Имајући у виду да парламенти играју важну улогу на унапређењу учешћа ромске заједнице, на конференцији се разговарало о даљим правцима регионалне парламентарне сарадње. Учесници конференције су били чланови парламената, представници органа извршне власти, независних државних институција, других органа и организација које се баве ромским питањима, из региона Западног Балкана.

Отварајући конференцију, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова др Муамер Бачевац је истакао да социјална инклузија Рома јесте и европско питање, те да регионална сарадња о питању унапређења положаја Рома, доприноси и нашим укупним европским интеграцијама. Проф. др Драгољуб Ацковић, председник Пододбора за питања Рома, учеснике је упознао са историјатом политичке партиципације представника ромске заједнице у региону и посебно истакао учешће Рома на различитим нивоима власти у Србији. Говорећи о приступу тржишту рада, учесници конференције су истакли да запошљавање Рома треба посматрати као инвестицију, а не као трошак. С тим у вези, народна посланица Сандра Јоковић је посебно истакла да отварање нових фабрика у Србији представља прилику и даје резултате и у већем запошљавању Рома и навела примере из Краљева, а такође је указала на добре резултате у вакцинацији ромске популације као одговор на пандемију.

Током конференције учесници су истакли потребу наставка регионалне парламентарне сарадње ради даљег подстицања укључивања Рома и Ромкиња у политички живот и процесе доношења одлука, сарадњу у вези најважнијих питања и проблема са којима се Роми у региону сусрећу, као што су заштита од дискриминације, родна равноправност и веће учешће Ромкиња, а такође и потребу јачања афирмације културе Рома и праћење примене Познањске декларације.

Констатовано је да са оваквом праксом треба наставити, јер иста даје позитивне резутлате у области инклузије Рома. Учесници у дискусији са овог скупа су мишљења да са поменутим ставовима и закључцима који су на конференцији исказани, треба упознати парламенте свих земаља учесника.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја