Уторак, 12. октобар 2010.

Одржана регионална конференција о улози парламената у борби против сиромаштва и друштвене исључености

У Дому Народне скупштине 12. октобра одржана је регионална конференција о улози националних парламената у борби против сиромаштва и социјалне искључености у контексту европских интеграција.У Дому Народне скупштине 12. октобра одржана је регионална конференција о улози националних парламената у борби против сиромаштва и социјалне искључености у контексту европских интеграција.

Конференцију је организовала Народна скупштина Републике Србије, у сарадњи са Саветом за регионалну сарадњу и уз подршку Фондације Фридрих Еберт.

На конференцији је разматрана усклађеност националних законодавства у земљама југоисточне Европе и Турске са законодавством Европске уније у области друштвеног укључивања и борбе против сиромаштва. Размењена су искуства из праксе и разговарано о заједничким иницијативама које би могле да допринесу убрзању европских интеграција и унапређењу регионалне парламентарне сарадње.

Учесници конференције расправљали су о испуњењу критеријума из Копенхагена и Мадрида, који се тичу примене правних тековина ЕУ везаних за смањење сиромаштва и друштвено укључивање и изградњу административних капацитета за борбу против сиромаштва и друштвене искључености.

Закључено је да земље овог региона треба да хармонизују националне правне системе са тековинама Европске уније, али и да развијају нове моделе сарадње у борби против сиромаштва. Оцењено је и да је светска економска криза утицала на повећање сиромаштва у земљама овог региона.

Учесници конференције подсетили су да је 2010. годину ЕУ прогласила годином борбе против сиромаштва и социјалног искључивања и да овај скуп представља регионални допринос оставривању ЕУ циљева у овој области.
Отварајући конференцију, председница Народне скупштине Републике Србије проф др Славица Ђукић-Дејановић је нагласила да је стопа сиромаштва у Србији преполовљена у периоду од 2003. до 2008. године, али да је, услед негативних ефеката светске економске кризе, данас број сиромашних у порасту. Србија је дефинисала активно учешће у европском процесу социјалне укључености 2000. године и за протеклих десет година на том плану постигла велики напредак, рекла је председница Ђукић-Дејановић и подсетила је да је Народна скупштина до сада усвојила неколико важних закона којима се регулише питање сиромаштва.

„Наставићемо са нашим законодавним активностима, ефикасније ћемо вршити надзор над спровођењем усвојених закона, и усредсредити се на постизање Миленијумских развојних циљева у процесу европских интеграција", нагласила је председница Народне скупштине.

Генерални секретар Регионалног савета за сарадњу Хидо Бишчевић рекао је да је борба против сиромаштва битна тачка око које може да се развије регионална сарадња и изразио очекивање да ће земље региона побољшати законодавне капацитете како би своје законодавство ускладиле са правним тековинама ЕУ. Додао је и да нема правог економског развоја без инклузивног друштвеног развоја.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер је нагласио да је у борби против сиромаштва веома важна улога националних парламената земаља западног Балкана и Турске и да је њихова улога кључна у томе да се стандарди ЕУ пресликају у законодавство тих земаља, као и да се касније примењују.

Дежер је рекао да у Србији око седам одсто становништва живи испод границе сиромаштва и да су најугроженији Роми, избегла и интерно расељена лица. Изнео је податак да чак 17 одсто европског становништав живи испод линије сиромаштва, међу којима је и велики број деце.

Посланица Европског парламента Ана Ибришагић истакла је да би корист од придруживања земаља Југосточне Европе ЕУ требало да имају најугроженији и најосетљивији грађана. Европски парламент подржава заједничку борбу против сиромаштва и оцењује да ова врста сарадње треба да допринесе добробити појединца и друштва у целини.

Учеснике конференције поздравио је и директор Фондације „Фридрих Еберт „ у Београду Михаел Ерке.

Председница Одбора за смањење сиромаштва Народне скупштине Снежана Стојановић – Плавшић представила је рад Одбора и говорила о спровођењу Стратегије за смањење сиромаштва, која је усвојена 2003. године, и увођењу концепта друштвеног укључивања у Србији. Председница Одбора за рад, породицу, социјалну политику и инвалидитет Државног збора Републике Словеније Андреја Меглич указала је на улогу Државног збора у смањењу друштвене искључености и искорењивању сиромаштва.

Учесницима конференције обратио се и представник Генералног директората за проширење Европске комисије Андрис Кестерис и председник Одбора за ЕУ Велике народне скупштине Турске Јашар Јакис.

О унапређењу регионалне парламентарне сарадње говорила је бивша потпредседница немачког Бундестага Петра Блас и начелница у Регионалном секретаријату за парламентарну сарадњу у Југоисточној Европи Мариана Битанова.

На конференцији су учествовале парламентане делегације из Босне и Херцеговине, Србије, Словеније, Македоније, Турске и Албаније.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1