Среда, 11. април 2012.

Програм партнерства за отворену управу представљен у Народној скупштини

Програм партнерства за отворену управу „Како до отвореније управе у Србији“ представњен је данас у Дому Народне скупштине.


Скуп је уводним обраћањем отворила потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић, која је изразила наду да ће учесници имати прилике да, заједно учећи и темељећи национали план акције, омогуће стварање предуслова за развој отвореније јавне управе у Србији. Основне замерке грађана на оне који раде у јавној управи, односе се на површност и арогантност, што је последица лоших навика и наслеђеног менталитета, што све није разлог да се не уради посао који се плаћа из јавних средстава, истакла је потпредседница Чомић. Народна скупштина донела је низ закона којима се стварају предуслови за смањење злоупотреба и нивоа предрасуда у јавној управи и поручује да „ако имам власт, не значи да могу да радим шта хоћу“. Важно је поред донетог законског оквира примењивати законе и друге прописе, контролисати њихову примену, како би се побољшавали постојећи закони и доносили нови у циљу унапређења рада јавне управе. Кључна ствар је да је систем отворене управе, јавност и јасност шта ко ради, а тај систем најбоље укида постојање ситне и крупне корупције у друштву. Отворена управа је важна јер садржи две битне ствари, прописе који забрањују коруптивно понашање и могућност да се кампањама едукују грађани где и на који начин могу доћи до информација којима остварују своја права, као и где су им оне доступне. Отворена управа има најбољу особину, а то је да је двосмерна и да се њоме информације деле, што представља револуцију у јавним пословима. Али као и за сваку другу револуцију и за ову је потребно стрпљење и с тога је важно радити на доношењу националног плана акције, прихватити декларацију о отвореној управи, што ће резултирати усвајањем стандарда на корист свих грађана, закључила је потпредседница Народне скупштине.
Учесницима скупа, у организацији Министарства за културу, информисање и информационо друшто, обратили су се и Јасна Матић, државна секретарка у Министарству, говорећи о чланству Србије у Партнерству за отворену управу, док су о томе како до отвореније управе говорили представници Агенције за борбу против коруције и представници невладиног сектора.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1