3. и 4. април 2012. Учесници међународне конференције „Сарадња парламента и независних регулаторних тела у југоисточној Европи“

3. и 4. април 2012. Учесници међународне конференције „Сарадња парламента и независних регулаторних тела у југоисточној Европи“

Среда, 4. април 2012.

Одржана међународна конференција „Сарадња парламента и независних регулаторних тела у југоисточној Европи“

Међународна конференција „Сарадња парламента и независних регулаторних тела у југоисточној Европи“, у организацији Народне скупштине и Европског покрета у Србији, а уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, USAID-а и Фридрих Еберт фондације, одржала се 3. и 4. априла 2012. године у Дому Народне скупштине.


Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић је у уводном излагању навела да je ова конференција организована у оквиру председавања Србије Процесом сарадње у југоисточној Европи и да она предстваља настојање да се даље унапређује однос и сарадња националних парламената и независних регулаторних тела и да се са државама региона размењују искуства у том процесу. Председница Народне скупштине је изнела уверење и да се оваквим сусретима даље унапређује регионална парламентарна сарадња.
Шеф Мисије ОЕБС у Србији Димитриос Купреос оценио је да конференција даје снажан допринос регионалној сарадњи и унапређењу демократских институција држава југоисточне Европе. Истакао је да је Мисија ОЕБС у Србији посвећена јачању независних регулаторних тела у Србији, јер они доприносе контролној функцији парламента над извршном влашћу, а представљају и посреднике између грађана и државе.
Учесницима конференције се у уводном делу обратио и председник Европског покрета у Србији Властимир Матејић, истичући да је оснивање независних регулаторних тела неопходно за поштовање владавине права, људских и мањинских права и за борбу против корупције у друштву, али и да је подједнако битно успостављање њихове сталне и структурне сарадње са парламентом, извршном влашћу, цивилним друштвом, као и развој међународне сарадње у овој области.
Учесници конференције - народни посланици и посланици држава у региону, представници независних регулаторних тела држава југоисточне Европе и цивилног сектора, кроз пет панела дводневне конференције разговарали су о различитим аспектима односа и сарадње парламената и независних регулаторних тела.
Потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић, говорећи о међусобном утицају и односу парламената и независних регулаторних тела, је истакла да су се парламенти, оснивањем независних регулаторних тела, одрекли дела своје моћи и да је то добро за грађане, за парламент и за демократију. Међутим, није довољно да Народна скупштина усвоји закон и формира независно државно тело, већ се треба старати о примени закона и градити партнерски однос у свакодневном раду. Потребно је проучавати искуства развијених демокртија, њихове грешке и примере добре праксе на том пољу, нагласила је потпредседница Народне скупштине.
Заштитник грађана Саша Јанковић и директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић навели су да је формирањем независних регулаторних тела у Србији учињен велики напредак и да се сада само поставља питање даљег унапређења њихове сарадње. Реч је о деликатном институционалном односу, имајући у виду да се ту преплићу односи хијерархије и сарадње. Кључно је избећи сваки вид ривалитета и успоставити партнерски однос између парламента и независних регулаторних тела, сложили су се Јанковић и Марковић. На ову тему говорила је и извршна директорка Фонда за отворено друштво Јадранка Јелинчић, док је искуства из Словеније представила правна саветница поверенице за информације Републике Словеније Полина Тепина.
У наставку конференције, повереница за заштиту равноправности Републике Србије Невена Петрушић и представници различитих независних регулаторних тела из Македоније, Албаније и Црне Горе, дискутовали су о искуствима својих држава о учешћу независних регулаторних тела у законодавним процесима и њиховим иницијативама према парламенту.
Другог дана конференције, панелисти и учесници бавили су се питањима хоризонталне сарадње парламента и независних регулаторних тела у погледу одговорности, као и о ефектима годишњих извештаја независних регулаторних тела.
Представници цивилног сектора држава југоисточне Европе размотрили су питања перспективе
организација цивилног друштва, њихову укљученост, учешће и утицај у раду независних
регулаторних тела и у развијању њиховог односа са парламентом.
Учесници су, као резултат заједничког рада и дискусије на мешународној конференцији „Сарадња парламента и независних регулаторних тела у југоисточној Европи“ усвојили закључке и препоруке које можете погледати ОВДЕ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30